Kristne støtter Israel uanset regering – undtagen Mike Evans

For hver dag der går kommer en ny israelsk regering med Naftali Bennet og Yair Lapid i spidsen tættere på. Mandag besluttes det, om den endelige afstemning om den nye regering skal finde sted onsdag eller mandag den 14. Alt tyder på, at 61 ud af de 120 medlemmer af Knesset vil godkende den.

Situationen deler for alvor vandene i Israel. Mange fra højrefløjen bruger i disse dage taletiden på at advare kraftigt mod den nye regering, som de betegner som ”venstreorienteret”, selvom den kommende premierminister, Naftali Bennet, befinder sig længere ude på højrefløjen end Netanyahys Likud.

Faktisk har advarslerne været af en sådan karakter, at lederen af efterretningstjenesten Shin Bet måtte gå ud og opfordre til at udvise respekt og ikke opildne til uro – hvilket er meget usædvanligt. Kort efter valgte en gruppe ledende rabbinere at gå stik imod Shin Bet-lederens opfordring. De udsendte en udtalelse, hvor de opfordrede til at ”gøre hvad som helst” for at forhindre den nye regering.

Flere medlemmer af den kommende regering har de seneste dage oplevet grov chikane. Fx oplevede Idit Schilman fra Bennets parti, Yamina, at en bil forfulgte hende hele dagen med larmende højttalere, og at hendes børn blev chikaneret på vej til skole.

 

Bred støtte fra evangeliske kristne

Når det gælder de mange kristne venner af Israel, har langt de fleste givet udtryk for støtte uanset hvilken regering der leder landet. I en artikel på allisrael.com giver Joel Rosenberg et overblik over, hvordan nogle kristne organisationer har reageret på udviklingen.

Den Kristne Ambassade, som Rosenberg betegner som den største pro-israelske kristne organisation, har fortalt All Israel, at deres støtte ”står fast og er forankret i tidløse bibelske principper og derfor ikke afhænger af, hvem der leder landet på et givet tidspunkt.” De skriver også at ”efter at have været igennem fire splittende valg, coronakrisen, den nylige konflikt med Hamas, den voksende globale antisemitisme, den seneste kritik af Israel i FN og den fortsatte atomtrussel fra Iran, har Israel brug for at vide, at evangeliske kristne er solidariske med dem, uanset hvem der leder landet”. Den Kristne Ambassade tilføjer også, at de ikke har grund til at tro, at støtten fra de kristne vil blive mindre, hvis Netanyahu mister magten.


Joel C. Rosenberg har stort indblik i de kristnes forhold til Israel. (Foto: Wikimedia)

”Frastødende” udtalelser fra Mike Evans

Der er dog en meget markant og ifølge mange chokerende undtagelse fra denne støtte. Nemlig Mike Evans, der blandt andet har stiftet Jerusalem Prayer Team og Friends of Zion Museum, og desuden er god ven af Netanyahu.

I et blogindlæg på The Times of Israel har han givet udtryk for en ekstrem holdning til den kommende regering. Det samme har han gjort i et direkte brev til Naftali Bennet.

I blogindlægget sammenligner han situationen med Holocaust og skriver, at han ”kan lugte asken fra Auschwitz”. Han skriver, at tyske jøder var medskyldige i Holocaust, fordi de ”var mere tyske end jøder”. På samme måde mener han, at den kommende regering kun tænker på sig selv, og at det vil få katastrofale følger for det jødiske folk.

I en anden chokerende udtalelse sammenligner han processen med Jesu korsfæstelse: ”Valget handler ikke om at forbedre israelernes liv. Det handler om at korsfæste en mand, de hader, og de er villige til at ødelægge nationen for at kunne gøre det.”

Evans påstår også, at Israel nu vil miste hele støtten fra evangeliske kristne. Heldigvis vidner reaktionerne på hans kommentarer om det modsatte.

Rosenberg selv skriver, at han ”fik kvalme” af at læse Evans’ blog og brev. Og han henviser til reaktionerne i de israelske medier, hvor Jerusalem Posts militærkorrespondent Anna Ahrinheim fx skriver, ”Gud, hvor er det frastødende. Jeg måtte tvinge mig selv til at læse videre efter sætningen ”Jeg kan lugte asken fra Auschwitz”.”

Rabbiner Tuly Weisz skriver i sin blog på The Times of Israel: ”Som en ortodoks rabbiner, der hver dag arbejder for støtte til Israel sammen med evangeliske kristne, troede jeg aldrig, at jeg skulle høre noget så chokerende.”

Flere kommentatorer tager på samme måde klart afstand fra Evans, men understreger i samme ombæring, at de værdsætter den generelle støtte fra kristne.

Også kristne ledere har taget stærk afstand fra Evans’ udtalelser. For eksempel minder pastor Johnnie Moore om, at ”selvom mange evangelikale ledere har haft et godt venskab med Netanyahu, så er deres venskab med Israel større end israelsk politik og de politiske partier”.