Kvinde dræbt i Akko bringer dødstal op på 25

I sidste uge var der i hele Israel store demonstrationer, som skulle gøre opmærksom på et voksende problem: vold mod og drab på kvinder, hvor gerningsmanden er ægtemanden, et andet familiemedlem eller en bekendt.

I går blev det så på tragisk vis bekræftet, at der findes et sådant problem i Israel. Den 29-årige kvinde Iman Awad blev dræbt. Hun fik halsen skåret over. Hendes mand er dog ikke umiddelbart mistænkt for drabet. Alligevel er det sandsynligt, at det vil blive kategoriseret som et ”indenrigssdrab” – altså et drab begået af en israelsk statsborger på en anden israelsk statsborger. I så fald vil det være det 25. af slagsen begået mod en kvinde i år, hvilket er det største antal længe.

 

Kræver handling fra regeringen

I sidste uge gik tusindvis af kvinder og andre demonstranter på gaden for at gøre opmærksom på det voksende problem. Blandt andet valgte mange at nedlægge arbejdet og være stille i 24 minutter, hvilket skulle symbolisere de 24 kvinder, som er blevet dræbt af deres ægtemand, et andet familiemedlem eller en person, de kender.

Organisationen Israelske Kvinders Netværk, som stod bag demonstrationerne, udtalte efter gårsdagens drab, at man fra og med i dag hver dag klokken 10 vil standse alt i 25 minutter.

Dagen efter sidste uges demonstration lovede premierminister Netanyahu at afsætte penge til at bekæmpe problemet.

Men kvinderne mener, at regeringen bør gøre mere for at bekæmpe ”den kraftige stigning i vold mod kvinder”.

 

Effektfuld demonstration

Demonstrationerne i sidste uge var størst i Tel Aviv, hvor cirka 30.000 mennesker deltog på Rabin Square. Her blev der holdt taler på både arabisk og hebraisk. En af de fremmødte var Ayala Itamar, hvis søster blev dræbt af ægtemanden i 2003, og hun var kommet, fordi hun er utilfreds med myndighedernes manglende opmærksom på udviklingen – og den manglende handling. ”Staten Israel må investere i ressourcer og i professionelle, som kan håndtere voldelige mænd, og udvikle sikkerhedsforanstaltninger for kvinder for at give dem sikkerhed i svære perioder og steder, hvor hele familier kan være,” sagde hun i en tale i Tel Aviv.

Demonstrationerne fandt også sted i mange andre israelske byer. Ved en af de veje, som fører ind til Jerusalem, demonstrerede nogle kvinder ved at lægge sig på vejen, hvorpå der var sprayet blodrød maling.

I Jerusalem deltog også præsident Rivlins kone. Præsidenten lagde nemlig billeder på nettet af konen, der deltog, sammen med en erklæring om støtte og sympati til kvinderne.

 

Unge piger dræbt

I slutningen af november blev to helt unge piger dræbt, nemlig den 16-årige Yara Ayoub fra Jish i Galilæa og den blot 13-årige Sylvana Tsegai fra Tel Aviv. Ayoubs formodede drabsmand og andre involverede er arresteret. Tsegai formodes at være dræbt af sin mors tidligere partner. Hun havde få dage forinden ringet til myndighederne, fordi hun var utryg ved, at han var i hendes hjem.