Lapid præsenterer ny regering – men har kun den ene fod over målstregen

Ved midnat onsdag aften ville Yair Lapids 28 dage som leder af regeringsforhandlingerne udløbe. 35 minutter inden den deadline, kunne han ringe til præsident Rivlin og fortælle, at han nu havde underskrifter fra otte partiledere, der tilsammen kan mønstre 61 ud af de 120 folkevalgte.

Det betyder, at Israel lige nu står til at få en ny regering – som går under navnet »forandringsregeringen« – med Yaminas Naftali Bennet som premierminister de første to år og Yesh Atids Yair Lapid som premierminister de sidste cirka to år.

 
Naftali Bennet står til at blive Israels nye premierminister efter 12 år med Netanyahu ved magten.

Nybrud på flere fronter

Det er på flere måder en bemærkelsesværdig regering, der er på vej. For det første er der tale om en nærmest uhørt bred en af slagsen. Hele otte partier er med – kun et af dem har mere end 8 mandater.

Fra venstrefløjen er Meretz og Arbejderpartiet med. Fra midten finder man Yesh Atid og Blå og Hvid. Så er der de tre højrefløjspartier Yisrael Beiteinu, Nyt Håb og Yamina. Og endelig det arabiske parti Ra’am. Det kan jo lyde positivt, at så mange partier kan finde sammen. Problemet er bare, at det eneste, de er enige om, er, at Netanyahu skal fjernes fra magten. Derfor ligger det i luften, at denne regering er for bred til at kunne samarbejde i praksis.

For det andet er det bemærkelsesværdigt, at et arabisk parti spiller en så central rolle. Det er ikke sket før i staten Israels historie. Ra’ams deltagelse kan være et tegn på en ny tendens, hvor de arabiske israelere i højere grad vil opsøge mulighederne ved at arbejde sammen med de øvrige partier. Som en del af regeringsaftalen vil der blive givet mange millioner shekel til udvikling af de arabiske byer i Israel.

 

Stadig et stykke vej at gå

Men som nævnt i overskriften har Lapid og Bennets regering kun den ene fod over målstregen. Den endelige godkendelse skal ske ved en afstemning i Knesset, og den kan godt lade vente på sig. For det er først mandag den 7. juni, at Knessets formand, Yariv Levin fra Likud, officielt får besked om, at der skal stemmes om godkendelse af en ny regering. Derefter kan han vente helt til mandag den 14. juni med at sætte det på dagsordenen i parlamentet. Og det er sandsynligt, at hans partiformand, premierminister Benjamin Netanyahu, vil få ham til at forhale processen så meget som muligt.

Netanyahu øjner nemlig en chance for at overtale en af de 61 til at skifte side. Faktisk er det allerede lykkedes ham at overtale et medlem af Yamina til at stemme imod den nye regering. Det er grunden til, at de kun har 61 og ikke 62 mandater. Og endnu et Yaminamedlem – Nir Orbach – har i de seneste dage luftet, at han også overvejer at stemme imod. Det bliver derfor en vigtig opgave for Bennet og Lapid at holde sammen på tropperne de kommende dage.

Hvis man undrer sig over, at medlemmer af det parti, som står til at få premierministerposten de næste to år (Yamina), vil stemme imod, så følger forklaringen her: Mange på højrefløjen er dybt imod en regering, hvor venstrefløjen og et arabisk parti får stor indflydelse. Det forlyder, at Yaminas Ayelet Shaked har oplevet, at hendes børn mobbes i skolen, fordi deres mor vil danne regering med venstrefløjen. En af hendes nære venner har endda påbegyndt en sultestrejke uden for hendes hjem i protest. Så presset fra højrefløjen er stort. Og det kan ikke udelukke, at Nir Orbach eller andre bukker under og forlader forandringsregeringen, inden den er godkendt i Knesset.

 

Det hele handler om Netanyahu

Derfor må man stille spørgsmål: Hvorfor indgår Yamina, Nyt Håb og Yisrael Beiteinu ikke bare en regering med Likud, som har 30 mandater – med støtte fra de ultraortodokse. Svaret er Benjamin Netanyahu. Nyt Håbs Gideon Saar gik til valg på løftet om at fjerne Netanyahu. Yisrael Beiteinus Avigdor Lieberman vil heller ikke samarbejde med ham.

I den forbindelse er det interessant, at en nylig offentliggjort undersøgelse viser, at 47 procent af Likuds medlemmer gerne ser, at Netanyahu trækker sig som formand. 48, 9 procent ser gerne, at han bliver og leder partiet i oppositionen. Tallene viser, at opbakningen til Netanyahu fra Likud er dalende. Flere og flere foretrækker at være regeringsparti uden Netanyahu fremfor at være oppositionsparti med Netanyahu.