Måling: To ud af tre israelere vil af med Netanyahu

Presset på Israels regering ser ud til at blive større og større. Benjamin Netanyahus Likud og regeringens støttepartier (to ultraortodokse og to nationalreligiøse partier) står ifølge meningsmålingerne til at tabe klart, hvis der var valg nu.

Men det er der ikke – og det ser ud til at være Netanyahus eneste trøst. Hvis Netanyahu kan holde sammen på tropperne, er der først valg i slutningen af 2026.

Der er flere ting, der gør, at presset på regeringen vokser.

For det første begynder et nyt politisk projekt at tage form. Nemlig en ny alliance på højrefløjen med den tidligere premierminister Naftali Bennett i spidsen. Ud over ham er der også prominente navne i form af Gideon Sa’ar (nuværende leder af oppositionspartiet Nyt Håb), Avigdor Lieberman (nuværende leder af oppositionspartiet Yisrael Beiteinu) og den tidligere Mossad-chef Yossi Cohen. To meningsmålinger fra sidste uge viste, at et evt. nyt parti med disse personer i spidsen vil blive det største i Knesset. De gav dem hhv. 25 og 33 mandater.

For det andet har Højesteret besluttet, at hæren fra 1. juli skal begynde at indkalde  ultraortodokse mænd til hæren. Det er stadig uklart, præcis hvem og hvor mange der vil blive indkaldt – og hvornår. Men uanset hvad øger det presset på Netanyahu fra de ultraortodokse støttepartier. Samtidig støtter to ud af tre israelere, at de ultraortodokse mænd fremover skal indkaldes.

I forvejen er han presset af de nationalreligiøse, som ønsker en anden retning i krigen mod Hamas og Hizbollah. Også i hans eget parti Likud er der ulmende utilfredshed. Det betyder, at Netanyahu lige nu har meget svært ved overhovedet at få vedtaget beslutninger i Knesset.

 

Mange vil have ham ud af politik

Fredag kom så endnu en meningsmåling, som bekræfter tendensen i Israel. Her svarede 66 procent, at Netanyahu bør trække sig helt fra politik. Kun 27 procent svarede, at han bør fortsætte, mens 7 procent svarede »ved ikke«. Og hvis man udelukkende ser på svar fra dem, der har stemt på et af de nuværende regeringspartier, var det kun 53 procent, der svarede, at Netanyahu bør fortsætte. Selv i denne gruppe mener 37 procent, at han bør trække sig og ikke stille op igen.

 

Manglende ansvar for 7. oktober

Et af de store kritikpunkter er, at Netanyahu ikke har taget sin del af ansvaret for terrorangrebet 7. oktober.

Regeringen har endnu ikke nedsat en statslig kommission, der skal udføre en gennemgribende undersøgelse. Men ifølge målingen ønsker hele 85 af israelerne, at en sådan undersøgelse sættes i gang, så man kan få et samlet overblik over de katastrofale fejl, som blev begået i forbindelse med 7. oktober.

Meldingerne fra regeringen er, at krigen sagtens kan vare resten af året. Mange mener, at det er på høje tid at få sat undersøgelsen i gang.