Målrettet likvidering af terrorleder resulterer i byge af raketter

Natten til tirsdag gennemførte det israelske militær (IDF) en sjælden aktion, da man i et luftangreb dræbte Baha Abu al-Ata. Han er en af de øverste ledere i den militante terrorbevægelse Islamisk Jihad. Al-Ata og hans kone lå og sov i en lejlighed i et højhus i Gaza City i den nordlige del af Gazastriben. De blev begge dræbt i angrebet, som blev udført at israelske kampfly. De formåede at efterlade resten af bygningen stort set ubeskadiget.

Ifølge IDF-chef Avi Kohavi er al-Ata den primære leder af Islamisk Jihad i Gaza, og hvis man ser på alle de raketangreb, der har været det seneste års tid fra Gaza mod Israel, så har al-Ata beordret flertallet af dem. Og al-Ata var indtil i morges stadig meget aktiv med at planlægge terrorangreb, ligesom han kæmpede for at forhindre våbenhvile mellem Israel og Hamas, som officielt har magten i Gaza, og som har haft svært ved at kontrollere den relativt lille gruppe, som Islamisk Jihad udgør set i forhold til Hamas. Den seneste tid har israelerne forsøgt at advare al-Ata om, at han skulle standse sine aktiviteter. Men som IDF’s talsmand Jonathan Conricus sagde tirsdag morgen, nyttede advarslerne ikke: ”Vi udførte angrebet, fordi der ikke var andre muligheder.”

Premierminister Netanyahu gav tilladelse til angrebet for 10 dage siden, og i nat vurderede IDF så, at det var det rette tidspunkt at angribe på, fordi al-Ata befandt sig et sted, hvor risikoen for at såre eller dræbe civile var meget lille. Aktionen gik som planlagt, og al-Ata blev dræbt. Ifølge Conricus er der dog ikke tale om, at IDF nu har som fast strategi at gennemføre målrettede likvideringer – men der var som sagt ikke andre udveje i dette tilfælde, vurderede IDF.

 

150 raketter ind over Israel

Som forventet kom modsvaret fra den palæstinensiske terrorgruppe med det samme. Og i løbet af tirsdag morgen og formiddag affyrede Islamisk Jihad omkring 150 raketter. De fleste af dem havde retning mod området, der ligger op til Gaza. Men der var også nogle, der ramte længere inde i det centrale Israel og i området omkring Tel Aviv. Det betød, at skoler og butikker har været lukket i dag. Det er første gang siden krigen i sommeren 2014, at skoler omkring Tel Aviv har været lukket på grund af raketangreb. Myndighederne har forbudt forsamlinger på mere end 100 personer. Dette vidner om angrebets omfang.


Raketterne fra Gaza har ramt disse steder - helt op til Tel Aviv. (Foto: IDF/Google Maps)

Missilforsvaret Iron Dome har ifølge ikke-bekræftede oplysninger elimineret cirka 60 raketter. Derudover er mange landet i øde områder, hvor de ikke har gjort nogen skade. Men der er også nogle, som er landet i forskellige byer. I Sderot forårsagede en raket en stor ildebrand på en fabrik. I Netivot ramte en raket et hus, som fik store skader. Heldigvis kom ingen personer til skade. Men en mand blev lettere såret, da en raket ramte ned på rute 4 i nærheden af Gan Yavne. Andre steder har raketter ødelagt biler og veje og skabt ildebrande på marker og naturområder. Lufthavnen Ben-Gurion i Tel Aviv er dog ikke berørt af udviklingen, og flyene er afgået som planlagt.

 

Modangreb – denne gang ikke mod Hamas

Først efter cirka seks timer meddelte det israelske sikkerhedskabinet med Netanyahu i spidsen, at man ville svare igen på de mange raketangreb. Det har man så gjort ved at ramme blandt andet et underjordisk våbendepot tilhørende Islamisk Jihad. Luftangrebene er i gang i skrivende stund.

Det bemærkelsesværdige ved angrebene er, at de ikke er målrettet Hamas. Israel har ellers den faste praksis at holde Hamas ansvarlig for alle angreb fra Gaza – også selvom man godt ved, at Islamisk Jihad står bag. Men denne gang har man via tredjepart kommunikeret til Hamas, at hvis de holder sig ude af kampene, vil Israel kun angribe Islamisk Jihad-mål. Det er stadig uklart, hvordan Hamas forholder sig til situationen.

I IDF forbereder man sig på, at kampene kan vare i flere dage, og at det ene modsvar vil udløse det næste.

Opfordrer til fordømmelse

Israels FN-ambassadør, Danny Danon, har opfordret FN til at fordømme raketangrebene mod civile i Israel. ”Ni millioner borgere står over for ulidelige terrorangreb fra terrorgrupper. Jeg forventer en klar og utvetydig fordømmelse af dem, der står bag. Ikke en udtalelse, der opfordrer begge parter til tilbageholdenhed,” lyder det fra Danon.

For de borgere, der bor i det ramte område, som altså strækker sig helt op til Rishon Lezion lidt syd for Tel Aviv, gælder det om at holde sig tæt på beskyttelsesrummene, så man hurtigt kan nå derned, når sirenerne lyder. En del tyder på, at kampene kommer til at fortsætte. Der er nemlig andre i Islamisk Jihad end Baha Abu al-Ata til at beordre raketangreb mod civile israelere.