Mange er blevet arbejdsløse under tredje nedlukning – især kvinder og lærere

Israel er lige nu i gang med landets tredje nationale nedlukning siden marts. Den begyndte i slutningen af december og blev i denne uge forlænget, så den foreløbig varer til og med 31. januar. Det besluttede regeringen, efter at det daglige smittetal tirsdag passerede 10.000 for første gang – med en positivprocent på cirka 10.

På den lille måneds tid, der nu er gået, siden tredje nedlukning trådte i kraft, er lige knap 150.000 israelere enten blev fyret eller blev sat på ulønnet orlov.

Der er især én faggruppe, som er hårdt ramt for tiden, nemlig lærere og andre ansatte i undervisningssystemet. Faktisk udgør denne gruppe 26 procent af dem, der har mistet jobbet under tredje nedlukning – svarende til cirka 38.000 personer.

Derudover er der også en overvægt af kvinder, som har mistet jobbet de seneste 4 uger – nemlig 100.000 ud af de cirka 150.000. Om det skyldes, at der er flere kvinder end mænd ansat i undervisningssystemet, fremgår dog ikke.

Man forventer, at endnu flere vil miste jobbet i resten af januar. I Israel er mange ansat på kontrakter, der kan opsiges med kort varsel. Der er grund til at tro, at en god del hurtigt kan få deres job igen, når firmaer og institutioner vender tilbage til mere normal drift.