Massedemonstrationer ved grænsen til Gaza

Omkring 30.000 palæstinensere fra Gaza demonstrerede fredag den 30. marts langs grænsen til Israel. Der var dermed tale om den største demonstration i mange år. Mens de fleste var fredelige civile demonstranter, var terrorgrupperne Hamas og Islamisk Jihad samt mindre salafistiske grupper også dybt involveret.

Mange kastede sten og molotovcocktails mod de israelske soldater på den anden side af hegnet. Nogle forsøgte at trænge igennem hegnet. Og medlemmer af Hamas forsøgte at udnytte situationen til at placere bomber langs hegnet. Ledere af Hamas havde inden demonstrationen sagt, at man ville gennembryde hegnet og gå ind i Israel.

Den trussel tog det israelske militær, IDF, meget seriøst, da en situation, hvor tusindvis af palæstinensere indvaderede Israel, ville få uoverskuelige konsekvenser. Ud over tåregas og gummikugler blev der også i nogle tilfælde skudt med skarpt mod dem, som forsøgte at placere sprængstoffer ved hegnet eller forsøgte at trænge ind i Israel.

I alt 16 palæstinensere blev dræbt. Kort efter offentliggjorde IDF en liste med billeder og informationer om ti af de dræbte, hvoraf otte var aktive medlemmer af Hamas og de to andre var medlemmer af henholdsvis Al Aqsa-Martyrernes Brigade og en salafistisk gruppe. Ifølge det Hamas-styrede sundhedsministerium i Gaza kom 1.400 personer til skade.

Møder fordømmelse

Dagen efter urolighederne samledes FN’s Sikkerhedsråd for at diskutere situationen. Kuwait fremlagde et forslag til en resolution, som udtrykte »dyb bekymring over situationen ved grænsen« og »sorg over tabet af uskyldige palæstinensiske liv« og desuden krævede en uafhængig undersøgelse af IDF’s handlinger. Den blev ikke vedtaget, da USA nedlagde veto. Også EU og lederen af det israelske parti Meeretz har krævet en uafhængig undersøgelse.

Men IDF står fuldt og fast ved sin måde at håndtere urolighederne på. »Jeg forstår ikke de hyklere, som vil have en undersøgelse. De må have misforstået det og troet, at Hamas arrangerede en Woodstock-festival, og at vi burde give dem blomster,« tweetede forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Og i en udtalelse fra IDF står der, at man »stod over for voldelige optøjer og terrorangreb«, og at man handlede »i overensstemmelse med reglerne og kun affyrede skud, når det var nødvendigt, og undgik de civile, som var blevet strategisk placeret af Hamas«.

Tirsdag: Mand skudt i færd med at trænge igennem hegnet

Tirsdag var der igen et blodigt sammenstød ved grænsen. En overvågningsvideo fra IDF viser en mand ødelægge hegnet og gå ind på den israelske side af grænsen sammen med et par andre. Lige da de krydser grænsen, affyres der skud, og mændene løber tilbage på den palæstinensiske side. En af mændene blev ramt af et skud og døde. Der var tale om en 25-årig mand, som var medlem af terrorgruppen DFLP (Democratic Front for the Liberation og Palestine).

IDF har tydeligt advaret mod at nærme sig hegnet og forsøge at trænge ind på den israelske side. Man frygter ganske enkelt en invasion. 

Hamas har sagt, at man vil fortsætte demonstrationerne langs grænsen indtil den dag, som palæstinenserne kalder "Nakba" (katastrofen) - som er staten Israels oprettelse 14. maj. Få dage efter indvies den amerikanske ambassade i Jerusalem, og også i den forbindelse forventes voldsomme demonstrationer og uroligheder.