Meningsmåling: Den nye regering mister opbakning

Det er nu cirka et halvt år siden, Naftali Bennett overtog posten som Israels premierminister fra den ellers næsten uovervindelige Benjamin Netanyahu.

Og man må rose Bennett og hans »alternative premierminister« (og udenrigsminister) Yair Lapid for at have holdt sammen på tropperne i så lang tid.

Regeringen, som består af otte partier fra nærmest alle politiske fløje, var af flere spået en meget kort levetid.

 

Flere lyspunkter

Men regeringen klarede for nylig den hidtil største test, nemlig vedtagelsen af en finanslov for henholdsvis 2021 og 2022. At de otte partier kunne blive enige og samle alle deres 61 ud af Knessets 120 mandater, vidnede om en regering, der er villig til at indgå kompromiser og strække sig langt for at bevare det snævre flertal.

Derudover lader det til, at regeringen har håndteret coronakrisen godt. Der er i hvert fald lave smittetal, og vaccineprogrammet går planmæssigt.

Hvad angår det udenrigspolitiske, har Yair Lapid haft relativt stor succes med at overbevise især Frankrig, Storbritannien og Tyskland om, at den iranske atomtrussel skal tages alvorligt.

Israels økonomi ser i øvrigt ud til at bevæge sig i en positiv retning. Nye tal viser, at arbejdsløsheden er faldende, og OECD har udtalt, at den israelske økonomi ser stærk ud efter at have været hårdt ramt af coronakrisen.

 

Alligevel er der utilfredshed

De mange lyspunkter er dog ikke resulteret i en voksende opbakning til regeringen. Tværtimod ser den ud til at være en anelse mindre end for et halvt år siden. I hvert fald hvis man skal tro en ny meningsmåling offentliggjort af Channel 12. Her er de vigtigste svar i undersøgelsen:

Hvilket parti vil du stemme på?
Her viste svarene, at en afstemning i dag vil ende i dødt løb. De to blokke vil hver få 57 mandater, mens Arabisk Fællesliste vil få de sidste 6.

Hvem vil du helst have som premierminister?
Her svarer 45 procent, at de foretrækker Benjamin Netanyahu – det til trods for at der for nylig er kommet vældig belastende udsagn imod ha, i retten, hvor han er anklaget for korruption. 25 procent foretrækker Bennett, mens 24 procent foretrækker Lapid – som efter planen skal overtage posten i 2023. Selvom Netanyahu er den mest populære, så skal det fremhæves, at der trods alt er flere, (49 procent) der foretrækker enten Bennet eller Lapid frem for Netanyahu.

Hvilken regering foretrækker du?
Her svarede 43 procent, at de foretrækker den tidligere regering ledet af Netanyahu, mens blot 36 procent svarer, at de foretrækker den nuværende.

Støtter du rotationsaftalen (altså at Bennett er premierminister først, og at Lapid overtager halvvejs)?
Her svarer 44 procent, at de er imod aftalen, mens 40 procent støtter den.

 

Selvom mange israelere sikkert er glade for at have en regering og ikke skulle til stemmeboksen flere gange lige foreløbig, så er begejstringen for regeringen og dens ledere altså temmelig afdæmpet.

Noget, der vil kunne rokke ved det, er Israels håndtering af udfaldet af de nuværende forhandlinger med Iran om en atomaftale (Iran forhandler med bl.a. USA, Storbritannien, Tyskland og Frankrig). Skulle aftalen falde helt til jorden (hvilket flere i Israel håber), så forventes Israel at tage sagen i egen hånd og bekæmpe atomtruslen fra Iran militært. Det vil i så fald være en af de største og vigtigste militære operationer i landets historie.

Generelt er udenrigspolitik og sikkerhedspolitik de vigtigste spørgsmål for israelerne. Og hvis regeringen kan klare sig godt her, har de en fin chance for med tiden at større opbakning.

Samtidig kan retssagen mod Netanyahu også få betydning. Skulle han ende med at blive dømt, vil der være et alternativ mindre til Bennett og Lapid.