Meningsmåling fra Gaza: Palæstinenserne foretrækker jobs frem for konflikt

De voldelige demonstrationer langs grænsehegnet, der adskiller Israel og Gaza, har nu varet i over et halvt år. Har man fulgt med i de israelske mediers dækning af forløbet, vil man vide, at der har været tale om meget alvorlige demonstrationer, som har udgjort en meget alvorlig trussel mod Israel. Derfor har israelske soldater forsvaret grænsen, og det har kostet adskillige palæstinensiske liv – hvoraf mange har været personer med tilknytning til terrorgruppen Hamas. Også en israelsk soldat er blevet dræbt.

Men to nye meningsmålinger foretaget i Gaza viser, at den generelle holdning til konflikten og demonstrationerne blandt befolkningen er mere blandet end det indtryk, man får, når man ser og hører om grænseuroen.

Ifølge The Washington Institute er der tale om to troværdige meningsmålinger foretaget blandt et bredt og repræsentativt udsnit af borgere i Gaza.

Her er nogle af de bemærkelsesværdige resultater:

 

Støtter du demonstrationerne?

Ja: 36 %
Nej: 62 %

 

Bør Hamas indgå våbenhvile med Israel?

Ja: Hhv. 73 % og 51 % i de to målinger
Nej: Hhv. 25 % og 45 % i de to målinger

 

Bør Hamas stoppe med at kræve Israels udslettelse og i stedet arbejde for en tostatsløsning ud fra 1967-linjerne?

Ja: Hhv. 53 % og 48 % i de to målinger.
Nej: Hhv. 45 % og 44 % i de to målinger.

 

Hvem er primært skyld i den manglende genopbygning af Gaza?

Hamas: 32 %
Israel: 27 %
Selvstyret: 22 %
Ved ikke: 8 %
FN: 8 %
Egypten: 3 %

 

Desuden mener to ud af tre, at de godt kunne tænke sig at møde israelere personligt. Tre ud af fire ville ønske, at israelske firmaer tilbød arbejdspladser i Gaza.

Denne umiddelbart relativt moderate indstilling over for Israel betyder dog ikke, at palæstinenserne grundlæggende kan lide Israel. Kun halvdelen af de adspurgte mener, at en tostatsløsning også bør afslutte konflikten. Og 55 % mener, at palæstinenserne på længere sigt vil få kontrollen med ”hele Palæstina”.

Det grundlæggende budskab i målingerne er dog, at palæstinenserne i Gaza gennemsnitlig set ikke er lige så fjendtligt indstillet over for Israel, som billeder fra grænsehegnet ellers kunne give indtryk af.