Meningsmålinger: Likud stadig størst, men vennerne er væk

For hver dag der går øges sandsynligheden for et snarligt israelsk parlamentsvalg. Deadline for en finanslov for 2020 er 23. december. Hvis ikke den overholdes, udskrives der valg. Og tiden er ved at rinde ud. Netanyahu ønsker ikke at vedtage en finanslov, der også gælder for 2021. Selvom det var det, han i foråret aftalte med forsvarsminister og alternativ premierminister Benny Gantz, da de to noget overraskende dannede en samlingsregering.

Onsdag viser to meningsmålinger, at Likud står til at beholde sin status som landets største parti. Men det kan blive meget svært for Netanyahu at danne regering, hvis målingerne holder stik. Der er nemlig ikke særligt mange, der gider agere støtteparti for ham. Ikke som det ser ud lige nu i hvert fald. Men det er israelsk politik, så man skal aldrig afskrive overraskende udviklinger.

 

I de to meningsmålinger fordeler de 120 mandater i Knesset sig således mellem partierne:

  • Likud: 31 – 27
  • Yamina: 21 – 23
  • Yesh Atid: 17 – 20
  • Arabisk Fællesliste: 11 – 11
  • Blå og Hvid: 9 – 10
  • Yisrael Beiteinu: 9 – 8
  • Shas: 9 - 7
  • UTJ: 7 – 7
  • Meretz: 6 – 6
  • Arbejderpartiet: 0 – 0

Et spørgsmål om at kunne samle 61 mandater

Problemet for Netanyahu er, at det kun er de to ultraortodokse partier, Shas og UTJ, som han med sikkerhed kan forvente støtte fra. Hans tidligere venner fra det højrereligiøse parti Yamina er nu i opposition. Deres leder, Naftali Bennet, forventes at gå efter posten som premierminister. Måske med støtte fra de øvrige oppositionspartier Yesh Atid og Yisrael Beiteinu, som i modsætning til Yamina er sekulære partier. Og hvem ved, om også Gantz og hans parti, Blå og Hvid, vil støtte en regering med Bennet i spidsen? Det virker helt udelukket, at Gantz selv skulle gå efter at blive premierminister, og det er også svært at forestille sig, at han skulle fortsætte samarbejdet med Netanyahu.

At venstrefløjen i Israel er decimeret, bliver understreget i begge målinger. Det traditionsrige Arbejderparti ser nemlig ikke ud til at klare spærregrænsen på 3,25 procent. Dermed kan Meretz blive det eneste venstrefløjsparti i Knesset.

 

Utilfredse med Netanyahus corona-håndtering

I forbindelse med den ene meningsmåling blev deltagerne også spurgt, hvad de mener om den måde, Netanyahu og hans regering har håndteret coronasituationen på.

Her svarede 56 procent, at de ikke var tilfredse. 24 procent var delvist tilfredse, mens 14 procent var helt tilfredse.