Meningsmålingerne: Kontroversielt højrefløjsparti stormer frem

Itamar Ben Gvir kan blive en af de helt store vindere ved det israelske parlamentsvalg 1. november. I hvert fald hvis denne uges meningsmålinger får ret. Og det skal indledningsvis siges, at de israelske meningsmålinger er forbundet med temmelig stor usikkerhed.

Tre store tv-stationer i Israel har i denne uge offentliggjort meningsmålinger. Og her får Itamar Ben Gvirs parti Otzma Yehudit 8 eller 9 mandater i alle tre. Det er meget opsigtsvækkende og overraskende.

Ved det seneste valg – i foråret 2021 – stillede partiet op sammen med partiet Religiøs Zionisme, som kun fik 6 mandater. Derfor har Ben Gvir siddet i Knesset siden da. Det er stadig uvist, om Otzma Yehudit også denne gang stiller op sammen med Religiøs Zionisme, eller om de stiller op separat.


Itamar Ben Gvir er leder af partiet Otzma Yehudit, som af en del israelere betragtes som racistisk over for den arabiske befolkning i landet.

Hvorfor er det så opsigtsvækkende?

Den flotte måling er en stor nyhed. Ikke primært fordi det er en stor fremgang for det lille og hidtil perifære parti. Men mere fordi Ben Gvir og hans parti er så kontroversielt. Partiet befinder sig ude på den alleryderste højrefløj og består i høj grad af tilhængere af den afdøde rabbiner Meir Kahane, som stiftede bevægelsen Kach. Kach blev af en israelsk domstol erklæret racistisk – blandt andet fordi Kahane havde et mål om at smide alle arabere ud af Israel. Det betød, at Kahane blev forbudt at stille op til Knesset-valg.

Itamar Ben Gvir har tidligere sagt, at det også er hans synspunkt, at araberne skal smides ud. Men i dag siger han, at »kun de illoyale arabere« skal smides ud. Mange betragter ham og partiet som indgroede racister.

Ud over Meir Kahane er Ben Gvir også stor beundrer af Baruch Goldstein – en religiøs ekstremist, der udførte en massakre ved Patriarkernes Grav i Hebron i 1994, hvor han dræbte 29 palæstinensere. Tidligere har han haft et stort portræt af Goldstein hængende i sit hjem.

Ben Gvir er kendt som en voldsom provokatør og konfliktmager. Som eksempel havde han kort før krigen med Hamas sidste år opsat et interimistisk kontor på gaden i Jerusalem-kvarteret Sheikh Jarrah, der var omdrejningspunkt for en strid mellem jøder og palæstinensere.

Et af hans politiske standpunkter er, at Israel skal annektere Vestbredden, men undlade at give de mange palæstinensere, der bor i området, stemmeret. Mange påpeger, at det vil gøre Israel til et udemokratisk land – samtidig med at det vil miste sin jødiske identitet, fordi mange palæstinenserne vil komme til at bo i landet.

 

Netanyahu er afhængig af Ben Gvir

Det var den daværende premierminister, Benjamin Netanyahu, der op til valget i 2021 sørgede for, at Religiøs Zionisme og Otzma Yehudit stillede op på samme liste. Netanyahu ønskede nemlig ikke, at Otzma-stemmerne gik til spilde, som det var tilfældet ved det forrige valg, hvor partiet ikke kom over spærregrænsen på 3,25 procent.

Nu forsøger Netanyahu sig igen. Han har kraftigt opfordret de to partier til at slå sig sammen. Denne gang skyldes det dog, at Religiøs Zionisme ligger og vipper på spærregrænsen. Men partiets formand, Bezalel Smotrich, og Ben Gvir har indtil videre ikke kunnet blive enige, og forhandlingerne mellem de to er brudt sammen.

For mange af de mere moderate højrefløjsvælgere, er det et dilemma, at Ben Gvir står så godt i meningsmålingerne. For det er bestemt ikke alle LIkud-vælgere, der bryder sig om at måtte give Ben Gvir indflydelse. Og det er Netanyahu nødt til, hvis han skal have en realistisk chance for at genvinde posten som premierminister.

 

Oversigt: Det siger meningsmålingerne

Tv-stationen Kan har foretaget en måling, der viser denne mandatfordeling:

Likud: 33
Yesh Atid: 22
National Unity (sammenslutning af Blå og Hvid og Nyt Håb): 14
Otzma Yehudit: 8
Shas: 8
Forenet Torajødedom: 7
Yisrael Beiteinu: 5
Meretz: 5
Arbejderpartiet: 5
Arabisk Fællesliste: 5
Religiøs Zionisme: 4
Ra’am: 4
Zionistisk Ånd (det tidligere Yamina): 0