Meron-tragedien er den værste i fredstid

Natten til fredag indtraf det, der betegnes som den værste katastrofe i fredstid i Israel. 45 mennesker mistede livet på vej væk fra lag b’omer-fejringen på Meron-bjerget i det nordlige Israel.

Der var tre udgange væk fra det sted, hvor op mod 100.000 ultraortodokse jøder var mødt op for at hylde rabbineren Simon Bar Yochai, som døde i det andet århundrede, og som ligger begravet på bjerget.

Dem, der valgte den sydlige udgang, skulle igennem en meget snæver passage med spejlglatte trappetrin. Neden for trappen havde politiet opsat barrikader, som skulle gøre passagen lettere at kontrollere – noget, som sandsynligvis forværrede katastrofen. Alt sammen medvirkede til, at mange i passagen til sidst stod så tæt, at de begyndte at falde oven på hinanden. 45 personer blev mast ihjel, kvalt under vægten af dem, der lå oven på dem.

I videoen øverst i denne artikel kan man se vejen fra den store plads og ud gennem den snævre trappe – filmet i dagene efter tragedien.

 

”Intet kan forberede os på sådan noget”

Tragedien er svær at fatte. Det gælder også for de mange redningsfolk, der var til stede, og som forsøgte at redde så mange som muligt. Avi Marcus, som er leder af organisationen United Hatzalah, der deltog i redningsarbejdet, fortæller, at mange af de ellers hårdføre redningsfolk var helt knuste.

”Flere begyndte at græde, mens de var i gang med redningsarbejdet. De kunne ikke fortsætte. De var simpelthen nedbrudt. Med så mange døde oven på hinanden gav det associationer til Holocaust – med hatte og sko, der lå rundtomkring,” fortæller han. Han siger, at selvom han har prøvet og set meget, så kan man ikke forberede sig på en tragedie som den, der fandt sted natten til fredag.

En af dem, der oplevede kaosset på Meronbjerget, er Uriel Belams fra United Hatzalah. Til The Times of Israel fortæller han, at han ikke kan slippe tanken om en dreng, der råbte om hjælp, men endte med at blive et af de 45 ofre. ”Jeg spørger mig selv, om jeg kunne have reddet ham. Jeg var langt væk, og jeg ville være nødt til at kravle på andre,” siger han fortvivlet.

Lørdag og søndag er mange af ofrene blevet begravet. Der var flere børn og teenagere iblandt. Den yngste var 9 år gammel. Også hans storebror på 14 mistede livet.

Søndag var national sørgedag i Israel. Og nu går undersøgelsesarbejdet så for alvor i gang. Forsvarsminister Benny Gantz har opfordret rigsadvokat Avichai Mandelblit til at nedsætte en statslig undersøgelseskommission.


Shimon Bar Yochais grav på Meronbjerget. (Foto: Ole Andersen)

Har overhørt mange advarsler

Noget af det, der er blevet talt en del om de seneste dage, er, at der tidligere har været advaret om, at den snævre trappekorridor kunne udgøre en sikkerhedsrisiko. Og at stedet i det hele taget ikke var egnet til så mange mennesker.

Den advarsel blev givet af statskontrolløren i både 2008 og 2011. Og i en politirapport fra 2016 lød samme advarsel.

Det forlyder også, at ultraortodokse politikere har lagt pres på politiet og sagt, at man ikke skulle indføre coronarestriktioner og begrænse adgangen til stedet.

Sidste år blev lagb’omer-fejringen aflyst på grund af corona.