Militærchef: Hverken Hamas eller Hizbollah interesseret i krig nu

Gadi Eisenkot, som er leder af det israelske militær, IDF, holdt i går møde med Udenrigsudvalget og Forsvarsudvalget i Knesset. Her kunne han fortælle politikerne, at der ikke er noget, der tyder på en nært forestående krig med hverken den libanesiske terrorgruppe Hizbollah eller Hamas i Gaza.

”Hizbollahs militære operationer i Syrien har medført en moralsk og økonomisk krise,” kunne Eisenkot meddele ifølge Ynet.

Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, har ellers været i den retoriske offensiv de seneste uger og har ved flere lejligheder truet Israel – blandt andet med at angribe atomreaktoren i Dimona. Nasrallah opfordrede Israel til at slukke for den, da det ville kunne ”true Israels eksistens, hvis den blev ramt af Hizbollahs missiler”. Han har også sagt, at ”Israel bør tælle til en million, før de angriber Libanon, og vi er forberedte på enhver trussel”.

Skal man tro Eisenkot, er der tale om tomme trusler fra Nasrallah.

Når det gælder Hamas i Gaza, forventer Eisenkot ikke, at valget af den (selv i Hamas) meget ekstremistiske Yahya Sinwar som ny leder vil betyde en umiddelbart øget trussel fra den front.

 

Angreb våbenkonvoj og militærpost

I går forlød det i forskellige arabiske medier, at israelske kampfly havde beskudt en stilling tilhørende det syriske militær lidt uden for Damaskus. De havde angiveligt også ramt en våbenkonvoj, som var på vej med våben til Hizbollah.

Israel forholder sig neutralt til den syriske borgerkrig, men tøver ikke med at gribe ind og forhindre Assads militær – med hjælp fra iranerne – i at bevæbne Hizbollah. IAF (Israeli Air Force) har flere gange beskudt køretøjer med våben til Hizbollah i løbet af den syriske borgerkrig.

Der er dermed ikke noget overraskende over hverken Hizbollahs trusler eller Israels angreb i Syrien. Situationen er dog stadig meget anspændt. Når Israel handler militært i Syrien, kan det påvirke Israels relation til Rusland, som jo støtter Assad – som er allieret med Israels fjender Iran og Hizbollah.

Om to uger rejser Netanyahu til Rusland for at møde Vladimir Putin. Her skal det blive interessant at høre, hvordan de to ledere vil beskrive forholdet de to lande imellem. For selvom de ikke direkte er fjender, har de i nogen grad modsatrettede interesser, når det gælder Syrien.