Minister: Regeringens liv afhænger af bosætterlov

Israels regering befinder sig i et dødvande. Den har kun 60 ud af 120 mandater og er derfor nødt til at få støtte fra oppositionspartier, hvis den vil gennemføre noget som helst.

Af den grund har samtlige oppositionspartier besluttet, at de som udgangspunkt ikke vil stemme for lovforslag fremsat af regeringen – heller ikke selvom de faktisk støtter forslaget rent holdningsmæssigt. Manden, der fører an i denne strategi, er Likuds leder Benjamin Netanyahu. Han siger, at det er det rigtige at gøre, fordi det kan føre til regeringens fald. Målet helliger midlet, så at sige.

Ganske vist lykkedes det for nylig for regeringen at få gennemført et forslag om økonomisk uddannelseshjælp til veteraner fra hæren. Mange i Likud havde så svært ved at skulle stemme imod forslaget, fordi det for mange er en hjertesag at hjælpe soldater godt videre i livet.

 

En lov om lov kan føre til regeringens fald

Nu truer så det næste lovforslag for den pressede regering. Der er tale om forlængelsen af en lov, der gør, at Israels straffelovgivning og en række civile love også gælder for de israelere, som bor i bosættelserne på Vestbredden – et område, som ikke er en del af staten Israel.

Siden 1967 har det været sådan, at bosætterne var under mere eller mindre samme lov som dem, der bor i Israel. Men der er tale om en ordning, som udløber hvert femte år, og som derfor skal forlænges. Den udløber om cirka en måned.

Under normale omstændigheder ville der være et kæmpestort flertal i Knesset for at forlænge ordningen. Men ikke nu. Oppositionen vil ikke stemme for. De vil derimod gøre livet så surt for regeringen, som overhovedet muligt.

Justitsminister Gideon Sa’ar tweetede tirsdag, at regeringens liv står og falder med lovforslaget. »Det vil afgøre, om regeringen fortsætter med at eksistere eller ej.« Om det skal forstås sådan, at regeringen selv vil gå af, hvis de ikke får vedtaget loven, fremgår ikke helt tydeligt.

Det mest sandsynlige er, at der bliver udskrevet nyt valg inden længe. For det er ikke langtidsholdbart med en regering, der ikke kan gennemføre noget. I den forstand virker oppositionens strategi efter hensigten. Men ifølge chefredaktør David Horovitz er det ikke desto mindre dybt uansvarligt af oppositionen at stemme imod sin egen overbevisning. Han mener, at de ikke handler i Israels interesse, men kun i deres egen karrieres interesse.