Missilangreb og skærpet retorik mellem Israel og Syrien

Den mest voldsomme konfrontation mellem Israel og Syrien siden borgerkrigens begyndelse for seks år siden fandt sted i fredags. Det har fået både den syriske diktator, Assad, og Israels forsvarsminister til at komme med meget markante udtalelser og trusler. Forholdet er yderst anspændt, og der hersker nervøsitet for, om situationen vil eskalere.

Det hele begyndte i fredags, da israelske kampfly fra syrisk luftrum beskød en Hizbollah-våbenkonvoj på vej mod Libanon. Det syriske militær valgte noget overraskende at affyre tre missiler mod flyene. Ingen af dem ramte, men det israelske missilforsvar, Arrow, måtte eliminere det ene missil.

Søndag gik der så rygter om, at en israelsk drone havde dræbt et medlem af en syrisk milits, som støtter regimet. Militsen sagde dog selv, at manden var blevet dræbt af andre medlemmer af militsen. Hændelsen skete, kort tid efter at Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, var kommet med en kraftig advarsel til Syrien i kølvandet på fredagens missilangreb: »Næste gang Syrien bruger sit luftforsvarssystem mod os, vil vi ødelægge det uden at tøve,« lød advarslen. Efterfølgende slog han desuden fast, at Israel agter at fortsætte med at angribe våbenkonvojer, der kan bevæbne Hizbollah. Man holder det syriske regime ansvarlig for den slags våbentransporter.

Mandag blev en israelsk drone så skudt ned, men det har indtil videre ikke fået israelerne til at reagere. Liebermans trussel gik da også på angreb mod israelske fly – ikke droner.

 

Assad: Rusland har en vigtig rolle

Den syriske diktator har reageret på de seneste dages hændelser ved at sige, at Rusland spiller en vigtig rolle, hvis situationen ikke skal eskalere yderligere. Også den israelske ambassadør i Rusland, Gary Koren, sagde, at han »håber, at Rusland og Syriens allierede vil bruge deres indflydelse til at bringe Damaskus til fornuft«. Han indrømmede også, at han ikke kunne afvise nye konfrontationer, og at Israel »er forberedt på hvad som helst«.

Netanyahu var for nylig en tur i Moskva, hvor han mødte Putin. Her diskuterede de også situationen i Syrien. Netanyahus ærinde var i den forbindelse primært at understrege vigtigheden af, at Iran ikke får fodfæste i Syrien, så de kan angribe Israel. Hans største bekymring, når det gælder den syriske borgerkrig, er med andre ord ikke Assads regime, men Irans potentielle magt i området.

 
Vladimir Putin og Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, hilser på hinanden. Måske er det den russiske indflydelse, der skal sikre, at spændingen mellem Syrien og Israel ikke udvikler sig til flere militære konfrontationer.

Har ikke interesse i krig

Trods de skarpe kommentarer og militære indgreb ligger landet sådan, at hverken Israel eller Syrien har interesse i en optrappet konflikt. Israel forsøger at forholde sig så neutrale som muligt, samtidig med at de vil forhindre Hizbollah i at få våben transporteret til Libanon gennem Syrien. Og Assads regime har stadig rigeligt at gøre med borgerkrigen, som netop er gået ind i sit syvende år.