Muligt forlig i Netanyahu-sager

Den tidligere israelske premierminister Benjamin Netanyahu er sigtet i tre sager om korruption, magtmisbrug og bestikkelse. Anklageren er staten Israel, repræsenteret ved rigsadvokat Avichai Mandelblit.

Sagerne har stået på i flere år, og en endelig dom kan også meget vel ligge et godt stykke ude i fremtiden.

Men i disse dage bliver der spekuleret kraftigt i, om et forlig er på vej. En del tyder på, at Netanyahu er interesseret i at indgå en aftale – også selvom hans kone og ene søn er imod.

Det er dog uvist, om Mandelblit ønsker at indgå et forlig. Og om det overhovedet kan nås, inden Mandelblit med udgangen af januar fratræder sin stilling.


Netanyahu (i midten) er anklaget af staten Israel - repræsenteret ved rigsadvokat Avichai Mandelblit (t.h.)

Vil sende Netanyahu ud af politik

Det bliver selvfølgelig diskuteret, hvad et forlig vil indeholde. Og et af de elementer, som man forventer, Mandelblit vil kræve, hvis han er interesseret i et forlig, vil få store konsekvenser. Det forventes, at Netanyahu skal skrive under på, at han har handlet på en »moralsk forkastelig« måde. En sådan underskrift vil ifølge israelsk lov medføre, at Netanyahu smides ud af Knesset og vil være udelukket fra israelsk politik i syv år.

Forliget vil altså være indebære en i hvert fald delvis bekendelse fra Netanyahus side og få direkte konsekvenser her og nu. Samtidig slipper han for fængselsstraf. Og anklagen om bestikkelse vil han for eksempel ikke blive dømt for, forlyder det.

 

Hvad vil Netanyahu gøre bagefter?

I en leder skriver Times of Israels chefredaktør, David Horowitz, at han ikke mener, at rigsadvokat Mandelblit bør acceptere et forlig. Horowitz mener, at denne sag er så vigtig og har taget så lang tid, at befolkningen fortjener en dommers vurdering af, om Netanyahu er skyldig. Netanyahu har anklaget både domstole og politi i Israel for at være en del af et komplot imod ham. Disse påstande vil blive hængende i luften, hvis der indgås forlig. Og er ikke godt for Israel, mener chefredaktøren.

Nogle, som fortalere for et forlig, har ifølge Horowitz den opfattelse, at Netanayhu vil forsvinde ud i glemslen ved et forlig. Den præmis køber Horowitz dog slet ikke. Han forestiller sig derimod, at Netanyahu vil kæmpe for at overbevise befolkningen om, at han stadig uskyldig og var tvunget til at acceptere et forlig. Netanyahu vil også have mulighed for at søge benådning af præsidenten – noget, som vil kunne bringe ham tilbage i politik, før de syv års karantæne er overstået.

Der er også blevet spekuleret i, om et forlig – og dermed et Netanyahu-exit – vil føre til, at regeringen kollapser. I så fald kunne man nemlig forestille sig, at højrefløjspartierne i regeringen vil finde sammen med Likud i stedet for, som nu, at danne regering med venstrefløjspartier og et arabisk parti.

Premierminister Naftali Bennett, hvis parti, Yamina, er langt ude på højrefløjen, har dog afvist dette.