Netanyahu får den svære opgave at danne en regering

Mens vi herhjemme holdt anden påskedag, var den israelske præsident, Reuven Rivlin, på arbejde mandag.

Her skulle han nemlig mødes med alle de 13 partier, der blev valgt ind i Knesset 23. marts. Hvert parti skulle pege på en kandidat, som de foretrækker som premierminister.

Og som ventet var der ingen kandidater, der fik et flertal i den forbindelse. Benjamin Netanyahu fik flest såkaldte nomineringer, nemlig 52, efter at hans eget parti, Likud, samt Shas UTJ og Religiøs Zionisme pegede på ham.

Yair Lapid fik støtte fra sit eget parti, Yesh Atid, samt Yisrael Beiteinu, Blå og Hvid, Meretz og Arbejderpartiet – 45 i alt.

Yamina med syv mandater pegede på deres egen leder, Naftali Bennet. Og Raam (4), Arabisk Fællesliste (6) og Nyt Håb (6) pegede ikke på nogen.

Det resultat gjorde, at Rivlin tirsdag ved middagstid erklærede, at Netanyahu får de næste 28 dage til at forsøge at danne en regering. Men som tallene antyder, bliver det meget, meget svært. Rivlin sagde da også, at »desværre har ingen kandidat en reel chance for at danne regering«. Hvis det ikke lykkes Netanyahu at danne regering, kan Rivlin enten give en ny kandidat (Lapid eller Bennet) muligheden eller lade »forhandlingsmandatet« gå tilbage til Knesset. Så har de 120 medlemmer af parlamentet 21 dage til at blive enige om en premierminister, som så skal forhandle en regering på plads. Efter det vil der blive udskrevet valg.

 

Snak om ny rotationsaftale

Det forlyder, at Yair Lapid fra Yesh Atid og Naftali Bennet fra Yamina lige nu forhandler om muligheden for en rotationsaftalen. Altså hvor de skiftes til at være premierminister. Lapid har endda sagt, at han har tilbudt Bennet at være premierminister i den første del af perioden.

Dette er meget interessant og vil sandsynligvis møde ret stor opbakning i befolkningen. De to parter skulle allerede være nået langt med forhandlinger og være blevet enige om, hvordan mange af ministerposterne skal fordeles. Der er dog også ting, de ikke er enige om endnu. De har temmelig god tid nu, hvor Netanyahu har fået 28 dage til at forsøge sig.


Yair Lapid (øverst) er villig til at indgå en rotationsaftale med Naftali Bennet som premierminister i den første del af regeringsperioden. Det kræver dog, at Netanyahu (nederst) ikke lykkes med at danne regering, hvilket der da heller ikke er meget, der tyder på.

Tyngende vidneudsagn mod Netanyahu

Mandag var en begivenhedsrig dag i Israel. Her begyndte vidnefasen i retssagen mod Netanyahu nemlig. Premierministeren er anklaget i tre sager for korruption – i den ene af sagerne er han tiltalt for bestikkelse.

Og netop et vidne i denne sag (case 4000) var i vidneskranken mandag. Det var Ilan Yeshua, som tidligere har været leder af mediet Walla News. Walla News er ejet af Shaul Elovitch, der også ejer telefirmaet Bezeq. Og anklagen mod Netanyahu går på, at han som premierminister og kommunikationsminister skulle have gennemført lovgivning, der var fordelagtig for Bezeq, mens Walla News til gengæld skulle fremstille Netanyahu i et positivt lys.

Denne anklage bekræftede Ilan Yeshua. Han fortalte retten, at han fra sine overordnede og »folk tæt på Netanyahu« fik instrukser om at skrive positivt om premierministeren. Og sagde også, at det var hans klare indtryk, at instrukserne kom som led i en aftale mellem ejeren (altså Shaul Elovitch) og Netanyahu.

I Israel er det sådan, at en premierminister godt kan beholde sin post og samtidig være tiltalt. Enhver anden minister ville være nødt til at fratræde sit embede i en sådan situation.

Sagerne er en central del af oppositionens grundlag for at ville af med Netanyahu – der selv afviser alle anklager.