Netanyahu i offerrollen: »Retssystemet er imod mig«

Mandag aften holdt Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, en tale, som blev transmitteret live via internettet. En stor del af den var et forsvar for Netanyahu selv, som er under anklage i tre sager om magtmisbrug og korruption.

Helt grundlæggende anklagede premierministeren det israelske retssystem for at behandle ham uretfærdigt. Blandt andet sagde han, at politiet har forhindret ham i at møde og konfrontere de tre statsvidner i sagerne mod ham. Han foreslog endda, at et sådant møde mellem ham og de personer, der har vidnet imod ham, skulle transmitteres på live tv. Han påstod også, at politiet har undladt at afhøre vidner, som ville bakke Netanyahu op.

Justitsministeriet har dog afvist premierministerens anklager og sagt, at den retslige proces er blevet gennemført »professionelt og grundigt«.

Talen gav næring til anklagerne om, at Netanyahu er i gang med at underminere hele det israelske retssystem, som han tilsyneladende mener, medvirker til en heksejagt på ham. I talen fik han imidlertid også indskudt, at »der godt må være kritik af retssystemet, men at man i sidste ende må have tillid til det« – et budskab, som umiddelbart ikke hang sammen med resten af hans tale.

Netanyahu mener, at det er »venstrefløjen«, som står bag anklagerne, og at det hele i virkeligheden er et politisk komplot imod ham. »Jeg kunne have standset denne forfærdelige heksejagt mod mig og min familie, hvis jeg havde tilbudt en ny tilbagetrækning: en tilbagetrækning til 67-linjerne, hvilket ville dele Jerusalem og svigte Israels sikkerhed. Men det nægter jeg at gøre.«

Men der er indtil nu ikke blevet fremlagt noget, der tyder på, at retsprocessen og anklagerne mod ham bunder i politik. Der er heller intet, der taler for, at anklagerne mod ham ville blive droppet, hvis han havde trukket Israel tilbage fra Vestbredden og Østjerusalem. Der er snarere sandsynligvis tale om et forsøg fra Netanyahu på at fremstille sig selv som den person, der er bedst til at varetage Israels sikkerhed. Talen kan med andre ord opfattes som hans forsøg på at dreje hele sagen – som ikke har noget med den israelsk-palæstinensiske konflikt at gøre – over på et spørgsmål om national sikkerhed. Med en underliggende påstand om, at hvis Netanyahu ikke bliver genvalgt, så risikerer israelerne, at »venstrefløjen« vil afgive Vestbredden.

 

Får talen nogen betydning?

Netanyahu håber formodentlig, at hans tale vil påvirke den person, der i sidste ende skal beslutte, om premierministeren skal retsforfølges – nemlig rigsadvokat Avichai Mandelblit, som er den absolutte nøgleperson. Rygterne går lige nu på, at Mandelblit vil indkalde til en høring inden valget 9. april, hvilket vil indikere, at Netanyahu bliver tiltalt efter valget. Med andre ord: Der er en hel del, der tyder på, at Mandelblit på et tidspunkt vil åbne en retssag mod Netanyahu. Det kan godt få konsekvenser for valget om tre måneder, men vil sandsynligvis ikke ændre på, at Netanyahu er favorit til at vinde. Til gengæld kan det få store konsekvenser efter valget. For kan Netanyahu blive siddende som nyvalgt regeringsleder med en eller flere retssager hængende over hovedet?

Ifølge David Horovitz, som er redaktør på Times of Israel, har Mandelblit ikke hørt noget nyt – hvis han da overhovedet hørte gårsdagens tale. Så sent som i sidste uge sagde Mandelblit, at »kun beviser har noget at skulle have sagt«. Og gårsdagens tale bestod ikke af beviser, men blot af flere forsøg fra Netanyahu på at bebrejde sine politiske modstandere, medierne og retssystemet, som ifølge premierministeren udelukkende er ude på at vippe ham af pinden.

Ifølge Horovitz viser han tegn på desperation. Han hæfter sig ved, at Netanyahu nu to gange inden for cirka en måned har talt direkte til nationen via internettet – altså uden om journalister og medier. Dette er et middel, som ellers primært bruges i forbindelse med undtagelsestilstand eller helt ekstraordinære sikkerhedsmæssige trusler.

Noget kunne tyde på, at Netanyahu opfatter dette som en ekstraordinær trussel mod sin politiske karriere.