Netanyahu kan være tvunget til at gøre Sa’ar til premierminister

I næste uge udløber den periode, premierminister Benjamin Netanyahu har til at danne en regering. Meget tyder på, at det ikke vil lykkes for ham. Men mandag kom så nyheden om, at han nu giver den et sidste skud.

Netanyahu skulle ifølge de israelske medier have henvendt sig til sin rival Gideon Sa’ar og tilbudt ham en rotationsaftale, hvor Sa’ar bliver premierminister nu og her, og hvor Netanyahu så overtager posten på et senere tidspunkt.

Ifølge Channel 12 tror flere fra Netanyahus parti, Likud, at Sa’ar vil være fristet til takke ja til tilbuddet.

Sa’ar var selv medlem af Likud indtil for nylig, men har stiftet sit eget parti, Nyt Håb, hvis mål er at vælte Netanyahu. Han har lovet ikke at »sidde under Netanyahu«, hvilket han da heller ikke vil gøre, hvis han takker ja til et eventuelt tilbud. Han vil i så fald være sidestillet med ham. Alligevel vil nogle nok betragte det som et løftebrud.

Sa’ar har selv afvist at kommentere rygtet.

Også Naftali Bennet har angiveligt fået et lignende tilbud, hvilket dog ikke førte noget med sig. Både Bennet og Sa’ar holdt pressemøde mandag, og her sagde de begge, at de håber, der kan dannes en højreregering – også inden Netanyahus mandat til at forhandle udløber. De sagde også begge, at der stadig er meget, der skiller dem fra midterpartiet Yesh Atid, hvis leder Yair Lapid meget vel kan få forhandlingsmandatet, hvis Netanyahus periode udløber. Lapid sagde dog selv mandag, at han stadig tror på, at der kan »bygges bro over skellene«.

 

Ingen reel udvikling

Der har været spekuleret i flere forskellige regeringskonstellationer. Netanyahu har forsøgt at få politikere fra oppositionen til at skifte side, lige som han nu forsøger sig med en rotationsaftale i stil med den, han indgik med Benny Gantz sidste år, og som viste sig at være totalt mislykket.

På bundlinjen står der stadig, at der ikke er sket en udvikling. Israel virker ikke for alvor til at være kommet tættere på en ny regering. Til gengæld kommer landet, for hver dag der går, tættere og tættere på et femte valg.