Netanyahu med snedig plan: Alt tyder på regeringskollaps

I denne uge valgte endnu et regeringsmedlem at trække sin støtte. Og endnu en gang var det et medlem af Yamina, premierminister Bennetts parti, nemlig Nir Orbach.

Det betyder, at regeringen nu er i undertal, mens den i de seneste måneder har haft 60 ud af 120 mandater.

Orbachs afsked gør dog ikke nødvendigvis den store forskel nu og her. Men den er et tydeligt tegn på, hvor det bærer hen – imod et nyt valg.

Grunden til, at det ikke gør den store forskel at komme i undertal er, at regeringen hverken nu eller før kunne vedtage lovgivning. Orbach har ikke sagt, at han vil stemme for en opløsning af den nuværende regering, hvis oppositionen skulle sætte sådan et forslag til afstemning.

Og det er der, bolden ligger nu – hos oppositionen og Netanyahu. Snakken går på, om de vil fremsætte forslaget i næste uge og forsøge at få udskrevet valg.

Men det forlyder også, at Netanyahu ikke er lun på at udskrive valg nu og her. Han har sandsynligvis »kun« et enkelt valg til at gøre comeback som premierminister – hvis det mislykkes, vil Likud angiveligt have en ny formand. Derfor arbejder Netanyahu lige nu på at øge chancen for at vinde valget.

 Premierminister Bennett har indtil for nylig sagt, at regeringen nok skal overleve. Men i denne uge har piben fået en anden lyd. Nu siger han, at det meget vel kan være et spørgsmål om uger, inden regeringen kollapser.

Netanyahus snedige plan

Et af hans snedige træk i den forbindelse handler om Amichai Chikli: Chikli blev for et år siden valgt ind som medlem af premierminister Bennetts parti, Yamina. Men Chikli stemte imod dannelsen af regeringen og har siden været i oppositionen. I april blev han smidt ud af Yamina. Her er der så en israelsk lov, som siger, at når en politiker forlader sit parti eller smides ud for at have været illoyal, så kan han eller hun ikke stille op ved næste valg for et parti, der allerede er i Knesset.

Chikli kan altså ikke vælge at stille op for Likud (Netanyahus parti), hvilket ellers havde været oplagt. Og her kommer vi så til Netanyahus snedige plan. For det forlyder, at den tidligere premierminister forsøger at få stiftet et nyt parti – ikke til sig selv, men til Chikli og eventuelt andre nuværende Likud-medlemmer.

Han håber så, at mange af de vælgere, der egentlig støtter Likud, men som ikke kan lide Netanyahu (fx på grund af korruptionssagen imod ham), vælger at stemme på dette nye parti. Og når valget så er slut, forventer han, at Chiklis parti vil pege på Netanyahu som premierminister. Også selvom dette nye partis vælgere egentlig ikke bryder sig om ham.

Det tager tid at sætte den plan i værk – og derfor kan der gå lidt tid, inden oppositionen fremsætter forslaget om at opløse regeringen.

Det må dog stadig vurderes som et spørgsmål om tid – uger eller måneder – før der igen udskrives valg. Det femte valg på tre et halvt år. For en regering med 59 ud af 120 mandater bag sig kan ikke lede landet på længere sigt.

Benjamin Netanyahu er Israels længst siddende premierminister. Det vil være meget bemærkelsesværdigt, hvis det skulle lykkes ham at genvinde magten.