Netanyahu opfordrer EU-ledere til at lade jøder praktisere religiøs slagtning

I december valgte EU-domstolen at afvise en klage fra belgiske jøder og muslimer. De var utilfredse med en belgisk lov fra 2017, der siger, at det er ulovligt at udføre religiøs slagtning uden bedøvelse. EU-lovgivning giver egentlig tilladelse til at udføre religiøs slagtning – for jødernes vedkommende kosherslagtning – uden at man bedøver dyret først. Men medlemslande kan vælge selv at indføre forbud – hvilket man blandt andet har gjort i Danmark.

I dommen lød det, at den belgiske lov er »fair og balanceret« i hensynet til henholdsvis dyrevelfærd og jøders og muslimers mulighed for at udøve deres religion.

 

Brev fra premierministeren

I Israel er man dog ikke enig i, at det er fair at forbyde jøder at udføre slagtningen på den måde, som deres religion foreskriver. Sagen er nået helt op til øverste niveau, for i sidste uge valgte premierminister Netanyahu at sende et brev til statsledere fra en række EU-lande. Her appellerer han til, at de pågældende lande ikke indfører forbud.

»Jeg vil være taknemlig, hvis I vil gøre det klart, at mindretallets frihed til at praktisere deres religion er sikret, og at religiøs slagtning fortsat vil være tilladt. Som ledere vil jeres stemme være et stærkt budskab til Europa«, stod der i brevet, som blev sendt til Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, Ungarn Spanien, Portugal, Irland og Finland.

Netanyahu har fået reaktioner fra jødiske ledere i Europa oven på EU-domstolens beslutning. I sit brev beskriver han, at de er »chokerede over beslutningen og dens skadelige følger for jødisk liv i EU«.

Mange jøder frygter, at EU-domstolens beslutning vil føre til, at flere lande vil indføre et forbud, fordi de kan se, at de har opbakning til det.

I dommen blev der lagt vægt på, at de belgiske jøder og muslimer kan benytte sig af at give dyrene såkaldt reversibel bedøvelse i form af elektrisk stød, hvor hjernen kun i et kort øjeblik bliver sat ud af funktion. Men de fleste retninger inden for jødedommen og også de fleste muslimske retninger tillader heller ikke denne form for bedøvelse.

 

Endnu et skub på vejen ud af Europa?

Frygten for, at flere og flere jøder i Europa ikke lovligt kan slagte dyr i overensstemmelse med deres religion, kan få endnu flere til at overveje at forlade deres land. I forvejen føler mange europæiske jøder sig pressede, fordi de oplever, at der ikke er plads til deres religiøse praksis. Omskærelsesdebatten er et andet eksempel på det.

At der derudover er mange, som oplever antisemitisme i en eller anden form, kan medføre, at flere og flere europæiske jøder med tiden vælger at flytte til Israel. Noget, som en del europæiske jøder allerede har gjort.