Netanyahu overhaler Gantz i meningsmåling

For første gang siden maj 2023 viser en meningsmåling, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, er mere populær end rivalen Benny Gantz.

Gantz’ parti, National Samling, fører dog stadig over Netanyahus Likud-parti, men også her er forspringet skrumpet ind.

Meningsmålingen blev offentliggjort på israelske Kanal 12 onsdag, og den viste, at 36 procent af de adspurgte (503 personer) foretrækker Netanyahu som premierminister, mens 30 procent foretrækker Gantz. Det er som sagt første gang i lidt mere end et år, at Netanyahu fører sådan en måling.

 

Ingen klar vinder af et valg

Nogenlunde samtidig med meningsmålingen kom det frem, at Gantz’ parti vil kræve en afstemning i Knesset om, hvorvidt parlamentet skal opløses – og at der dermed skal udskrives valg.

Det vides ikke, hvornår afstemning afholdes, men uanset hvad er det meget usandsynligt, at forslaget vedtages. Netanyahus regering har nemlig et flertal på 64 ud af 120 mandater.

Ifølge meningsmålingen vil Likud få 21 mandater, mens National Samling vil få 25. Går man tilbage til december, var den forskel meget større. Her lå Likud nemlig til at få blot 18 mandater, mens Gantz’ parti stod til hele 37.

Ifølge målingen vil Netanyahus regering miste sit nuværende flertal (blokken står til 53 mandater). Men samtidig kan det blive svært at samle en ny regering uden om Netanyahu. Det skyldes blandt andet, at de arabiske partier i Knesset ikke støtter hverken Gantz eller Netanyahu.

I perioden 2019-22 blev der afholdt fem valg i Israel. To af dem endte uden vinder, således at der måtte udskrives valg igen. To valg endte med kortvarige regeringer. Og det femte endte med den regering, der sidder nu.

 

Gantz forlader regeringen

Benny Gantz sagde for nylig, at han vil forlade regeringen 8. juni, hvis ikke Netanyahu fremlægger en klar plan for, hvad der skal ske i Gaza efter krigen. Han har tidligere sagt, at der skal afholdes valg senest til oktober. Kanal 12 mener, at det blandt andet kan være disse udmeldinger, der er skyld i, meningsmålinger er gået den forkerte vej for Gantz.

Dermed tyder alt på, at hans tid i regeringen snart er forbi. Kort efter 7. oktober forlod han sin post som oppositionsleder og gik ind i regeringen for at være med i det lille krigskabinet. Et af formålene var, at regeringen ikke skulle være afhængig af de nationalreligiøse støttepartier, når der skulle træffes beslutninger om krigen mod Hamas.

 

Forsøg på at samle centrum-højre-blok

Det trækker dermed op til markante ændringer det parlamentariske billede i Israel. Samtidig med at Gantz altså står til at vende tilbage til oppositionen, var der i denne uge et møde mellem tre andre partiledere fra centrum-højre. Nemlig Avigdor Liberman (Yisrael Beiteinu), Yair Lapid (Yesh Atid) og Gideon Sa’ar (Nyt Håb). Formålet med deres møder var at lægge en plan for at vælte Netanyahu og etablere en regering bestående af partier fra centrum og højre.

Den er dog vigtigt at huske, at Netanyahu stadig har et flertal, og at intet indtil nu tyder på, at det vakler. Formår Netanyahu at holde sammen på det, ja, så vil han første være tvunget til at udskrive valg til afholdelse i slutningen af 2026.  Så selvom rigtig mange israelere mener, at der bør udskrives valg snart, så hænger de altså på ham, som de valgte i slutningen af 2022. Og så upopulær er han måske alligevel ikke.