Netanyahu står til fremgang i de sidste meningsmålinger

Fredag kom de sidste meningsmålinger, inden der tirsdag afholdes valg i Israel. De sidste tre dage før valgdagen er det nemlig forbudt at offentliggøre nye målinger.

Hvis målingerne holder stik, er det premierminister Netanyahu og hans parti, Likud, der lige nu er favorit til at vinde. Mens Likud længe har ligget omkring 27-29 mandater, havde de fleste målinger i fredags Likud til at få 30-32 mandater.

Det mest interessante er dog ikke, præcis hvor mange mandater Likud får, men derimod hvor mange mandater blokken får tilsammen. Det vil sige Likud, Shas, UTJ, Religiøs Zionisme – og sandsynligvis også Yamina.

De fleste målinger har Netanyahus blok til at få 60-61 mandater. 61 mandater giver et flertal, mens 60 lige akkurat ikke er nok. Så der er lagt op til en gyser.

De ekstra mandater i de nyeste målinger ser ud til at komme dels fra det højrenationale Yamina, dels fra højrefløjspartiet Nyt Håb, som er i opposition.

Oppositionen ligger samlet set på omkring 55-57 mandater.


Yair Lapid (øverst) er det eneste realistiske bud på en rival til Netanyahu. Hans problem er dog blandt andet, at Naftali Bennet nægter at støtte oppositionen, hvis det giver Lapid premierministerposten. (Foto: Hanne Toft)

Hvem vil (i hvert fald ikke) støtte hvem?

De seneste uger har Netanyahu været meget optaget af at hente stemmer hos Yamina. Partiet med Naftali Bennet i front forventes at støtte en Netanyahu-regering, men har ikke villet udelukke at gå i regering med oppositionspartierne. Bennet har dog sagt, at han ikke vil støtte centrumpartiet Yesh Atids leder, Yair Lapid, som premierminister.

Netanyahu havde i fredags planlagt et lille mediestunt, hvor han ville dukke op på Bennets adresse med en kontrakt, hvor Bennet skulle skrive under på, at han ville støtte en Likud-ledet regering. Bennet vågnede op med en masse betjente og efterretningsfolk udenfor sin dør. De var i fuld gang med at sikre området. Det endte dog med, at Netanyahu slet ikke dukkede op. Angiveligt kostede det op mod en halv millioner shekel at sende så mange sikkerhedsfolk til stedet.

Men Bennet har ikke villet give nogen forsikring om, at han ikke kommer til at støtte en regering uden Netanyahu. Og det er måske det, der har flyttet nogle stemmer over til Netanyahu, som har forsøgt at overbevise højrefløjsvælgerne om, at en stemme på Yamina og Bennet i virkeligheden er en stemme på en centrum-venstre-regering.

Søndag valgte Bennet dog i et interview på israelsk tv at vise et dokument, hvor han har skrevet under på, at han ikke vil gå med i en regering ledet af Lapid. Et løfte, han som sagt allerede havde givet mundtligt.

 

Derfor kan det tippe Netanyahus vej

Det er imidlertid sådan, at selvom både Bennet selv og Gideon Sa’ar fra Nyt Håb har sagt, at de vil være premierminister, så er Yair Lapid lige nu det eneste realistiske bud på en modkandidat til Netanyahu. Yesh Atid får ifølge de fleste målinger 20 mandater, mens Yamina og Nyt Håb får omkring 10 mandater hver. Derfor er det meget svært at se for sig, at Bennet (Yamina) eller Sa’ar (Nyt Håb) kan blive premierminister.

Det ser dermed ud til, at oppositionen skal have et flertal uden Yamina, hvis de skal have en chance. Lapid har godt nok sagt, at han godt kan se for sig, at Bennet ender med at rive sit underskrevne dokument i stykker og peger på Lapid. Men det kræver i så fald et markant løftebrud.

Konklusionen på alt dette er klar: Lige nu er Benjamin Netanyahu favorit til at vinde valget. Der er flere forhold, der går hans vej lige nu:

  • Han har fået timet vaccineprogrammet godt, sådan at Israel lige nu kan åbne op for store dele af samfundet. Tidligere har der været stor kritik af regeringens coronahåndtering, men den kritik bliver der med genåbningen lagt en dæmper på.
  • Et andet forhold, der lige nu kan få flere til at stemme på Likud, er USA’s ønske om at genforhandle og muligvis genindtræde i atomaftalen med Iran. Mange israelere ønsker ikke, at aftalen genetableres, og de ser Netanyahu som den bedste til at varetage Israels interesser i den henseende.
  • Endelig er det værd at nævne, at flere oppositionspartier ligger meget tæt på spærregrænse (3,25 procent). Det gælder især Meretz og Blå og Hvid, som dog lige akkurat klarer grænsen i de fleste målinger. Skulle et af de partier ryge under grænsen, vil nogle af deres mandater nok ende i Netanyahus blok.

 

The Times of Israel giver en komplet oversigt over de forskellige partier, hvad de mener, hvem deres ledere er, og hvordan de står i meningsmålingerne.

Find oversigten her