Netanyahu til bosættere: Dette er arven efter vores forfædre

»Vi er her for at blive for evigt. Det er vores land. Der vil ikke længere blive oprykket bosættelser.« Dette var budskabet fra premierminister Netanyahu, da han mandag deltog i en fejring af 50-året for Israels erobring af Vestbredden i Seksdagskrigen.

 

I stamfædrenes fodspor

Som begrundelse for, at Israel ikke under hans regering har tænkt sig at trække sig tilbage fra Vestbredden, nævnte han to ting. For det første sagde han, at »dette (Samaria) er arven efter vores forfædre« og huskede tilbage på dengang, da han for første gang som soldat var i Samaria, hvor han »gik i forfædrenes fodspor« med en bibel i hånden.«

I de mindre bosættelser er der en stor andel af religiøse jøder, for hvem netop argumentet om, at Gud lovede Abraham landet, vejer tungt. Netanyahus eget parti, Likud, kan ikke betegnes som et bosætterparti. Det kan til gengæld Netanyahus støtteparti Det Jødiske Hjem, som føres an af undervisningsminister Naftali Bennet og justitsminister Ayelet Shaked. Derfor vil premierministeren gerne holde sig gode venner med bosættermiljøet.

For det andet sagde premierministeren, at »Samaria er et strategisk aktiv. Det er nøglen til vores fremtid. For fra disse bakker, fra Hazors bjerg, kan vi se hele landet fra den ene side til den anden. (…) Vi har oprykket bosættelser. Og hvad fik vi? Missiler. Det vil ikke ske igen. Forestil jer, at der var radikal islam på disse bakker. Det ville bringe os i fare, og det ville bringe hele Mellemøsten i fare,« sagde han.

 

Tilbagetrækning eller rømning?

Når Netanyahu taler om »at oprykke bosættelser«, tænker han på rømningen af Gazastriben i 2005, som siden har betydet mange Hamasraketter ind over Israel. Han tænker derimod ikke på eksempelvis rømningen af den lille bosættelse Amona i februar 2017, hvor 40 familier blev tvunget til at flytte fra deres hjem, som var bygget på privatejet palæstinensisk jord. Det var Israels Højesteret, som vurderede, at Amona skulle rømmes og husene ødelægges.

 

Forskel på bosættelser

Der er med andre ord forskel på bosættelser – i hvert fald set med regeringens øjne. Der er de bosættelser, som er godkendt af regering – det gælder langt de fleste bosættelser, heriblandt de store. Og så er der nogle små bosættelser (også kaldet outposts) som for eksempel Amona, der blot bestod af cirka 40 familier. De har selv bygget deres huse uden at have fået lov til det af regeringen.

Når Netanyahu siger, at man ikke vil »oprykke flere bosættelser«, tænker han ikke på bosættelser som Amona. Han mener derimod, at man ikke vil tvinge bosættere, som bor i regeringsgodkendte bosættelser, til at flytte væk fra Vestbredden.

Ser man på den generelle holdning i det internationale samfund, er der ikke denne skelnen. Her er holdningen den, at alle bosættelser – også de regeringsgodkendte – som ligger på Vestbredden eller i Østjerusalem, er ulovlige.

Spørger man de nationalreligiøse bosættere – og medlemmerne af Det Jødiske Hjem – vil man møde det modsatte synspunkt: at også de ikke-regeringsgodkendte bosættelser som for eksempel Amona skal have lov at blive stående.


Bosættelsen Elazar, hvor 15 private huse ifølge Højesteret skal ødelægges senest 8. marts 2018. Når Netanyahu siger, at hans regering aldrig mere vil "oprykke" bosættelser, gælder det kun de regeringsgodkendte. De 15 huse er ikke godkendt. (Foto: Ole Andersen)

15 huse står til at blive ødelagt

Amona er ikke et enkeltstående tilfælde. Helt aktuelt står 15 huse i en bosættelse til at blive ødelagt. Netiv Ha’avot blev etableret i 2001 som en udvidelse af bosættelsen Elazar, der ligger sydvest for Betlehem. I september 2016 besluttede Højesteret, at 15 private huse i området er bygget på jord, som er ejet af palæstinensere, og at de derfor skal ødelægges senest 8. marts 2018.

Blandt deltagerne i begivenheden, hvor Netanyahu talte, var en af beboerne fra Netiv Ha’avot. Han giver ikke meget for Netanyahus løfte om, at der ikke vil oprykket flere bosættelser: »Premierministeren tror, at folk, som bliver tvunget væk fra deres hjem, ikke bliver ”oprykket”. Fra vores synspunkt er den unødvendige ødelæggelse af hjem det samme som ”oprykning”, og vi vil ikke gøre det let for regeringen,« sagde han.