Netanyahu ude: Ny mand i spidsen for forhandlinger.

Da tirsdag blev til onsdag, udløb den periode på 28 dage, som premierminister Netanyahu havde til at forhandle en regering på plads.

Det lykkedes ham ikke, selvom han endte med at tilbyde det halve kongerige og lidt oveni til både Naftali Bennet, Gideon Sa’ar og Benny Gantz. Alle tre fik angiveligt tilbudt at blive premierminister først i en rotationsordning, hvor Netanayhu så ville overtage senere. Om det overhovedet kunne lade sig gøre, er svært at sige – men uanset hvad takkede de alle nej.

De seneste fire uger har været et hårdt slag for Netanyahu. Noget tyder på, at det er blevet sværere for ham at sno de andre om sin erfarne lillefinger.

 

Lapid for bordenden

Nu ser det så ud til, at Yair Lapid, som er leder af midterpartiet Yesh Atid (17 mandater) får 28 dage til at forhandle.

Både Blå og Hvid, Yisrael Beiteinu, Nyt Håb, Meretz og Arbejderpartiet peger på Lapid. Sammen med Yesh Atid har de tilsammen 51 mandater.

For at kunne få et flertal vil Lapid nu forsøge at overtale Yaminas leder Naftali Bennet (7 mandater) og Ra’ams leder, Mansour Abbas (4 mandater) til at gå med i en regering.

De vil så have 62 mandater. Dog har et medlem af Yamina sagt, at han ikke vil støtte en regering hen over midten. Der er altså ikke råd til, at flere melder sig i det kor, for så er de nede på 60 ud af 120.

Mere og mere tyder på, at Lapid og Bennet kan blive enige om en rotationsaftale, hvor de skiftes til at være premierminister. Det store spørgsmål er så, om alle de andre partier kan blive enige på kryds og tværs. Kan højrefløjspartier som Yamina og Nyt Håb finde fælles fodslag med venstrefløjspartiet Meretz og det arabiske parti Ra’am? Det er slet ikke sikkert.

 

To ønsker kan opfyldes

De kommende dage og uger vil vise, om Israel er klar til et bredt samarbejde hen over midten. Mange af partierne i oppositionen vil i så fald få to ønsker opfyldt. For det første vil de kunne tage æren for at forhindre et femte valg på to et halvt år. For det andet vil de slippe af med Benjamin Netanyahu – Israels længst siddende premierminister.