Netanyahus egen tv-station skal befri israelerne for »falske nyheder«

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har mildest talt et anstrengt forhold til landets medier. Igennem de seneste to år har han jævnligt anklaget de fleste medier i landet for at deltage i en »heksejagt« mod ham.

Netanyahu har i snart to år været under mistanke for flere tilfælde af korruption. Noget, som naturligvis har fyldt en hel del i de israelske medier, og som stadig trækker overskrifter, når der er nyt om en eventuel retssag.

 

»Fake news«

Ud over medierne beskylder Netanyahu »venstrefløjen« og retssystemet for at forsøge at vælte ham gennem de – ifølge Netanyahu – helt urimelige anklager om magtmisbrug. Ironisk nok handler to de tre sager om, at Netanyahu angiveligt har forsøgt at købe sig til positiv medieomtale. Premierministeren påstår, at medier og politiske modstandere spreder løgne om ham – eller »fake news«. Påstande som leder tankerne hen på hans amerikanske kollega i Det Hvide Hus, som også har et anstrengt forhold til medierne.

 

Likud TV

Men Netanyahu har ikke tænkt sig at give op, selv om alle – igen ifølge ham selv – er imod ham og bruger løgn og misbrug af retssystemet som middel til at vælte ham. Derfor har han nu startet en tv-station kaldet Likud TV (Likud er navnet på hans parti). Her vil israelerne hver aften indtil valget 9. april kunne se tv om Netanyahu og hans parti via premierministerens Facebookside og via en hjemmeside.

Da kanalen fik debut, var det med den tidligere Big Brother-vinder Eliraz Sade som vært. Han lagde ud med at love »ægte og positiv« om premierministeren. Ifølge Raphael Ahren, som er en af de journalister, der sammen med de fleste af sine kollegaer er under anklage for »fake news«, lagde stationen dog mest vægt på »det positive«. Ahren sår ikke overraskende tvivl om, hvorvidt Likud TV nu også er så fri for falske nyheder, som kanalen selv mener at være. Ifølge ham er der mere tale om propagande fra en presset premierminister, der bekymrer sig mere om at blive genvalgt end om "nyhedernes" ægthed.

 

Langer ud efter intern rival

Måske er kanalens navn også en smule misvisende. Netanyahu brugte nemlig gårsdagens sendetid på at kritisere et andet Likud-medlem, nemlig Gideon Sa’ar, der stiller op, når Likud i morgen, tirsdag, skal beslutte, hvem der skal være partiets spidskandidater.

Sa’ar skulle angiveligt have forsøgt at overbevise folk i Likud om støtte ham som ny premierminister. Netanyahu anklagede også præsident Rivlin for at stå i ledtog med Sa’ar. Det er nemlig præsidenten, der vælger, hvem der skal forsøge at danne en regering, efter et valg.

Sa’ar og Rivlin har begge afvist anklagerne om et forsøg på at vælte Netanyahu. Men det er ingen hemmelighed, at Sa’ar har et ønske om at udfordre Netanyahu som leder af Likud.

Sa’ar har efter gårsdagens udsendelse sagt, at »dem, som brokker sig over fake news, ikke selv bør sprede fake news«.

 

Frygter stemmespild

Endelig brugte premierministeren også sin selvtildelte taletid på at advare de højrenationale partier om, at det kan ende med stemmespild, hvis ikke de slår sig sammen på stemmesedlen. Eksempelvis har det nuværende regeringsparti Det Jødiske Hjem mistet sine to profiler Ayelet Shaked og Naftali Bennet, samtidig med at en anden profil, Bezalel Smotrich, nu står i spidsen for partiet National Union. Både National Union og Det Jødiske Hjem er i fare for at ryge under grænsen på 3,25 procent.

Samtidig bør premierministeren også frygte sin tidligere IDF-chef Benny Gantz. Efter sin tale i sidste uge står hans parti, Israel Resilience, pludselig til at få hele 20 mandater. Skulle det ende med, at Gantz kan blive enig om en rollefordeling med Yair Lapid fra partiet Yesh Atid, så kan de to partiers mandater tilsammen være nok til at vælte Netanyahu ­– især hvis nogle af hans støtter ryger under spærregrænsen. Det afgørende er, om Lapid er villig til at acceptere Gantz som leder af en eventuel sammenslutning. I alle meningsmålinger får Gantz nemlig markant flere stemmer end Lapid, der står til at få 10-12 mandater.