Nikki Haley var stjernen på årets konference for amerikansk-jødisk lobbyorganisation

»Der er en ny sherif i byen.« Sådan sluttede USA’s ambassadør i FN sin tale til AIPAC’s (Komiteen for Amerikansk-israelske Offentlige Anliggenders) årlige konference om politik. Blandt de mange prominente talere under konferencen var hun den mest populære, hvis man dømmer ud fra antallet og omfanget af de klapsalver, hun modtog.

Også USA’s vicepræsident Mike Pence, Israels premierminister Benjamin Netanyahu og juraprofessor Alan Dershowitz talte til de knap 18.000 deltagere i Washington, som primært var amerikanske jøder og amerikanske venner af Israel. De talte om alt fra ambassadeflytning til vandteknologi som våben i kampen mod boykotbevægelsen:

 

Mike Pence: Trump overvejer at flytte ambassaden til Jerusalem

Det mest interessant i vicepræsidentens tale var, da han sagde, at Trump gør sig ”seriøse overvejelser” om at flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Det budskab og den formulering er blevet tolket lidt forskelligt. Nogle mener, at spørgsmålet om ambassadeflytningen nu er tilbage på bordet og er en reel mulighed efter at have været forsvundet fra den politiske dagsorden. Andre ser formuleringen om ”seriøse overvejelser” som en bekræftelse af, at det højst sandsynligt ikke kommer til at ske, fordi det er en kraftig ændring i retorikken i forhold til sidste års AIPAC-konference, hvor Trump lovede at flytte den til Jerusalem, hvis han blev præsident. Et af argumenterne for, at Trump alligevel ikke vil flytte den, er, at det vil skade hans forhold til en del arabiske lande i regionen; lande, som han håber at inddrage i forhandlinger om fred mellem Israel og palæstinenserne.

 

Netanyahu byder fredsforhandlinger velkommen

Israels premierminister var med via video og brugte sin taletid på at hylde det forbedrede forhold mellem Israel og USA. Han nævnte også planerne om fredsforhandlinger: ”Israel er klar til at arbejde sammen med præsident Trump om at få gang i fredsforhandlinger med palæstinenserne og med alle vores naboer.” Da han for nylig mødtes med Trump, talte de begge varmt om en fredsaftale, der netop involverer Israels arabiske naboer. Det er dog en aftale, som har meget lange udsigter, blandt andet fordi mange af de pågældende lande ikke anerkender staten Israel.

Netanyahu brugte også sin tale til at byde den nyvalgte amerikanske ambassadør i Israel velkommen. Den bosættervenlige David Friedman blev endegyldigt valgt i sidste uge. Han agter at bo i Jerusalem og pendle til ambassaden i Tel Aviv.

 
Benjamin Netanyahu taler til AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee) i 2015. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)

Derschowitz: Vandteknologi er vejen frem

Den anerkendte juraprofessor Alan Dershowitz introducerede de mange gæster til en ny israelsk teknologi, der gør, at man kan udvinde vand af luft. Teknologien kan hjælpe mennesker, der lever med knappe vandresurser. Men den kan også hjælpe Israel i kampen mod boykotbevægelsen BDS. ”Der er ikke noget stærkere middel i kampen mod BDS, end når Israel udvikler teknologier, som verden ikke kan leve uden. Man kan ikke boykotte produkter, som man ikke kan undvære,« sagde han.

 

Haley er stjernen

Konferencens helt store stjerne var dog USA’s FN-ambassadør Nikki Haley. Hun havde publikum med sig, allerede inden hun gik på scenen, på grund af sin tydelige kritik af FN og den israelfjendske holdning, hun har oplevet der. Hun var desuden med til at vedtage den første statslov mod BDS, da hun var guvernør i South Carolina. Blot hendes navn blev nævnt, klappede forsamlingen.

Haley understregede, hvor absurd hun har oplevet holdningen til Israel i FN. Hun kritiserede også Obamas atomaftale med Iran og Resolution 2334, som blev vedtaget i FN’s Sikkerhedsråd i december 2016. En resolution, der kalder hele Østjerusalem, inklusive den jødiske del af Den Gamle By, for ”ulovligt besat palæstinensisk område”. Hun sluttede af med at henvise til den konkrete indflydelse, hun allerede har haft i FN – for eksempel fik hun FN’s generalsekretær til at trække en rapport tilbage, som kalder Israel for en apartheidstat.

”Til alle dem, der siger, at man ikke kan ændre noget i FN, vil jeg bare sige: Der er en ny sherif i byen,” sagde hun efterfulgt af stående applaus.

 

Også amerikansk-jødisk skepsis

På den måde gav konferencen et indtryk af et godt forhold mellem Israel og amerikanske jøder. Men faktisk er mange amerikanske jøder ikke specielt begejstrede for Trump. Cirka tre fjerdedele af dem stemte på Clinton. En del er også kritiske over for Netanyahu og hans regerings bosættelsespolitik. Måske er Nikki Haley den person, der bedst kan skabe en god forbindelse mellem Trumpregeringen og de amerikanske jøder. Noget tyder i hvert fald på, at hendes budskab – blandt andet på AIPAC-konferencen – har gjort lige præcis det.