Nu begynder det politiske spil: 10 ud af 13 arabere støtter Gantz

Det er kun sket en gang tidligere, at de arabiske politikere i Knesset har valgt at støtte en premierministerkandidat. Det var i 1992, hvor de støttede Yitzhak Rabin og hans kamp for en fredsløsning.

I går skete det så igen, da Arabisk Fællesliste valgte at pege på Benny Gantz som Israels næste premierminister. Senere viste det sig dog, at det kun er tre ud af de fire partier, som udgør fælleslisten, der støtter Gantz. Og dermed også kun 10 ud af de 13 folkevalgte. Disse tre mandater er faktisk afgørende for, hvem der i første omgang har flest mandater i ryggen.


Israels præsident, Reuven Rivlin, skal beslutte, hvem der skal lede regeringsforhandlingerne. (Foto: GPO)

55-54 til Netanyahu og 33-31 til Gantz

Nu har alle partierne været forbi hos præsident Reuven Rivlin. Her har de hver især informeret ham om, hvem de mener bør lede de kommende forhandlinger om at danne Israels næste regering. Ud over den arabiske støtte til Gantz var der ikke de store overraskelser.

Følgende partier støtter Netanyahu som forhandlingsleder/kommende premierminister:

Likud: 31 mandater

Shas: 9 mandater

Forenet Torajødedom: 8 mandater

Yamina: 7 mandater

I alt: 55 mandater

 

Følgende partier støtter Benny Gantz:

Blå og Hvid: 33 mandater

Arabisk Fællesliste: 10 ud af 13 mandater

Arbejderpartiet: 6 mandater

Demokratisk Union: 5 mandater

I alt: 54 mandater

 

Følgende partier støtter ikke nogen kandidat:

Yisrael Beiteinu: 8 mandater (ønsker enhedsregering med både Likud og Blå og Hvid)

Arabisk Fællesliste: 3 ud af 13 mandater

I alt: 11 mandater

 

Kan være en fordel at vente

Det betyder, at Netanyahu har et mandat mere i ryggen. Samtidig er Blå og Hvid det største parti. Og da ingen af de to har et flertal af mandaterne bag sig, er det op til præsidenten at vælge, hvem han synes har den største chance for at samle en regering.

Rygterne går på, at Benny Gantz håber på, at Netanyahu får chancen først – og fejler. Det fortæller kilder fra hans parti, Blå og Hvid.

Det kan der være flere fordele ved – men også en risiko. Gantz satser i første omgang på, at Netanyahu vil mislykkes med at danne en regering, som han også gjorde i foråret. Denne gang vil Netanyahu dog ikke have held til at udskrive et nyt valg, inden Gantz får chancen.

Til den tid – som nok vil være sidst i oktober eller først i november – vil Gantz stå med gode kort på hånden. Netanyahu vil have fejlet igen, hvilket vil gøre det lettere at overbevise de øvrige Likudmedlemmer om, at det er tid til at få en ny partiformand. Desuden vil Netanyahu til den tid muligvis være blevet tiltalt i op til tre sager om korruption og magtmisbrug. Allerede 2. oktober skal han til en indledende høring, som meget vel kan resultere i en retssag mod ham. Dette vil yderligere forbedre Gantz chancer for at opnå det, der er hans bedste chance for at blive premierminister: en enhedsregering sammen med Yisrael Beiteinu og et Likudparti, der ikke længere ledes af Netanyahu.

Derfor kan det være en fordel for Gantz at give stafetten til Netanyahu først. Men risikoen er, at den garvede politiker hiver en overraskelse ud af ærmet og på nærmest mirakuløs vis kan fortsætte som Israels mægtigste mand.

Det forventes, at Rivlin offentliggør sin beslutning i løbet af mandagen.