Nu må israelere på Vestbredden ikke udleje via Airbnb

Den amerikanske udlejningstjeneste Airbnb bruges verden over og hjælper folk, der ønsker at leje eller udleje en bolig. Firmaet ønsker at bringe folk sammen på tværs af grænser. Fremover gælder dette dog ikke israelere, der bor på Vestbredden. I en  meddelelse skriver Airbnb, at man »konkluderer, at vi må fjerne annoncerne i israelske bosættelser på den besatte Vestbred, som er kernen af striden mellem israelere og palæstinensere«.

 

Diplomatiske formuleringer ændrer ikke faktum

I sin meddelelse forsøger udlejningstjenesten ellers at fremstå så diplomatisk som overhovedet muligt. Det kommer blandt andet til udtryk i formuleringer som:

»Vores team har kæmpet med spørgsmålet, og vi har haft svært ved at finde frem til den rigtige tilgang.«
»Vi ved, at nogle vil være uenige i beslutningen, og vi værdsætter deres perspektiv.«
»Der er mange stærke holdninger relateret til landet (…). Airbnb har dyb respekt for disse synspunkter.«

Uanset hvor store vanskeligheder Airbnb har haft med at »finde den rigtige tilgang«, og uanset hvor meget de »respekterer deres synspunkter«, så er faktum, at man fremover har valgt at boykotte de mennesker, som bor i en bosættelse på Vestbredden. Det har man gjort efter at have fulgt fem trin:

1: Anerkende, at hver situation er unik
2: Søge råd hos forskellige eksperter og interessenter
3: Vurdere enhver potentiel sikkerhedsrisiko for værter og gæster
4: Overveje, hvorvidt annoncer bidrager til menneskelig lidelse
5: Afgøre, hvorvidt annoncer i det besatte territorium har en direkte forbindelse til den større konflikt i regionen.

Hvorvidt Airbnb mener, at der er en sikkerhedsrisiko forbundet med at formidle udlejning på Vestbredden, fremgår ikke. Der nævnes i hvert fald ikke nogen eksempler på, at sikkerheden har været et problem. Det uddybes heller ikke, om man mener, at det bidrager til »den menneskelige lidelse« at formidle udlejning – og i så fald hvordan. Meget tyder på, at det primært er punkt to, som har været afgørende.

For mens Airbnb indrømmer, at de »helt sikkert ikke er eksperter på den historiske strid i regionen«, så har man tilsyneladende konsulteret eksperter, som »har kritiseret deres tidligere tilgang«. Hvem de såkaldte eksperter er, fremgår heller ikke af meddelelsen, men NGO’en Human Rights Watch har taget »æren« for beslutningen og sagt, at man har drøftet det med Airbnb i hele to år.

  

Vil komme med modtræk

I Israel er mange vrede over beslutningen, og strategiminister Gilad Erdan kalder den »racistisk«. Han vil nu henvende sig til USA for at undersøge, om beslutningen er imod amerikansk lovgivning. I 25 ud af 50 stater er der lovgivning, der på forskellige måder forbyder boykot af Israel. Desuden vil viceudenrigsminister Tzipi Hotovely forsøge at iværksætte juridiske tiltag, der kan forhindre boykotten.

Også den tidligere israelske ambassadør i USA Michael Oren kritiserer Airbnb og kalder beslutningen antisemitisk: »Airbnb blacklister jødiske lejligheder i Judæa og Samaria – ikke palæstinensiske lejligheder, ikke lejligheder i det tyrkiskbesatte Cypern, ikke i det marokkanskbesatte Sahara, ikke i Tibet eller på Krim. Airbnb’s politik er selve definitionen på antisemitisme.«

Saeb Erekat, som er generalsekretær for PLO’s eksekutivkomite og chefforhandler for Det Palæstinensiske Selvstyre, er derimod glad for Airbnb’s boykot. Men han mener dog, at den også burde gælde Østjerusalem, hvor der bor både jøder og palæstinensere.

Der er ifølge Airbnb tale om cirka 200 lejligheder eller værelser, som lejes ud af israelere, der bor i bosættelser.

 

Stridens kerne?

At bosættelserne skulle være stridens kerne, som Airbnb påstår, er omdiskuteret. Mens det ganske rigtigt kan siges, at de stadig større bosættelser gør det mere besværligt at skulle oprette en palæstinensisk stat på Vestbredden, så vil mange i Israel – og især i den nuværende israelske højrefløjsregering – sige, at det primært skyldes palæstinensernes mange afslag på delingsplaner, når der i dag ikke findes en palæstinensisk stat. De palæstinensiske lederes opfordring til og hyldest af terror, er et andet punkt, som gør det meget svært at have tillid til, at en tostatsløsning vil medføre fred i Israel.