Nu må israelerne kun bevæge sig 100 meter væk fra hjemmet

Antallet af coronasmittede i Israel fortsætter med at stige – og landet bevæger sig langsomt op på listen over lande med flest smittede. Lige nu ligger man på en 20.-plads med cirka 2.500 tilfælde – fem personer har mistet livet til corona.

Derfor har regeringen onsdag vedtaget yderligere restriktioner, selvom man allerede har indført relativt strenge regler for, hvad borgerne må og ikke må. De nye regler gælder i første omgang i syv dage.

En af de nye regler er, at israelerne kun må befinde sig i en radius af 100 meter fra deres eget hjem – medmindre de opfylder et af de formål, som er listet op. Et legitimt formål er fx, hvis man skal på arbejde, skal aflevere et barn, skal til lægen, skal i Knesset, skal hjælpe en udsat borger eller skal handle ind. I forlængelse af 100-meterreglen er alle parker lukket.

Hvis man er blandt dem, som har lov at tage på arbejde, skal man stadig holde en afstand mellem sig på to meter.

Hvis man er blandt de butiksejere, som må holde åbent – fx dagligvarebutikker – så er man forpligtet til at måle temperaturen på alle de kunder, som vil ind i butikken. Har kunden en temperatur over 38 grader, er der adgang forbudt.

Reglerne for restauranter er også blevet strammet. Nu må de ikke længere tilbyde takeaway – altså hvor kunderne selv kommer og henter maden – men skal selv aflevere maden uden for kundens dør.


Israelerne er gode til at holde en coronasikker afstand, når de står i kø. (Foto: Leif Toft)

Synagoger er lukket efter stor smittespredning

Der har været en del diskussion om synagogerne. Men nu er disse også blevet lukket ned. I mange synagoger er påbuddet om, at man ikke må samles mere end 10 personer, nemlig blevet overtrådt den seneste tid. Det til trods for at mange rabbinere har opfordret de religiøse til at overholde anvisningerne for religiøse forsamlinger.

Israels sundhedsminister er Yaakov Litzman fra det ultraortodokse parti Forenet Torajødedom. Det forlyder, at han faktisk var imod nedlukningen af synagoger.

Ser man på tallene, er der imidlertid rigtig god grund til at lukke synagogerne. For ifølge et israelsk analyseinstitut – der har rådgivet sundhedsministeren – er rigtig mange blev smittet lige netop her. Tager man alle de israelere, som er blevet smittet i det offentlige rum (altså uden for deres eget hjem), så er hele 29 procent af dem ifølge instituttet blevet smittet i en synagoge eller en yeshiva (toraskole). Yeshivaerne blev lukket i sidste uge sammen med landets øvrige skoler.

 

Bøder og fængsel for overtrædelse

Hvis man ikke overholder reglerne, er myndighederne klar til at håndhæve dem i form af bøder og potentielt en fængselsstraf. Strafudmålingen begynder ved en bøde på 500 shekel (cirka 1000 kr.) og kan i værste fald medføre fængselsstraf på op til seks måneder.

Som nævnt er der omkring 2500 smittede i Israel. Af dem er 41 i kritisk tilstand. Omkring 60.000 israelere er i hjemmekarantæne. Men med de nye regler er alle landets borgere i en situation, der minder om hjemmekarantæne, da man altså kun må bevæge sig et stenkast væk fra sit hjem, medmindre man har et legitimt formål.