Ny alliance i Mellemøsten vil forsvare sig mod Iran

For nylig kunne Wall Street Journal fortælle, at en række lande i Mellemøsten har mødtes tidligere på året med henblik på at etablere en luftforsvarsalliance. Den skal hjælpe landende med at forsvare sig mod Iran, som i højere og højere grad udgør en trussel mod stabilitet i regionen.

Ifølge avisen er de øvrige lande i alliancen Egypten, Bahrain, Emiraterne, Jordan og Saudi-Arabien samt Qatar. De to sidstnævnte er ikke lande, som Israel ellers har diplomatiske forbindelse med. Det skulle angiveligt være USA, som er mægler i samtalerne. Og der skulle altså have været et møde tidligere på året i den egyptiske ferieby Sharm El-Sheikh med deltagelse af meget højtstående personer fra de forskellige lande.

 

Forsvarsministeren bekræfter

Nu har Israels forsvarsminister, Benny Gantz, så i hvert fald delvist bekræftet rygterne. Han siger, at »vi udvider vores brede partnerskab med endnu flere lande i regionen for at sikre et sikkert og stabilt Mellemøsten. Det inkluderer også luftforsvar.«

Han sagde altså ikke noget om, hvilke andre lande der er med. Men formodningen om, at Saudi-Arabien er en del af samarbejdet, puster til rygterne om, at Israel og saudierne en dag vil oprette diplomatiske bånd. Sådan som Israel for nylig har gjort til fx Bahrain og Emiraterne.

Forhandlingerne om en ny atomaftale med Iran ser ud til at blive genoptaget inden så længe. Alliancen skal nok ses som en måde, hvorpå landene forbereder sig på, at der ikke kommer en ny aftale. Det vil nemlig betyde, at Iran sætter yderligere fart på landets atomprogram, som betragtes som en stor trussel mod freden i Mellemøsten.