Ny FN-chef: Der var et jødisk tempel i Jerusalem

FN har fået ny generalsekretær. Ban Ki-Moon har overladt den fine post til den tidligere statsminister i Portugal Antonio Guterres.

Mens forskellige FN-organer i løbet af Ban Ki-Moons sidste måneder som generalsekretær vedtog adskillige resolutioner, der fordømmer Israel, ser det ud til, at Guterres har et andet syn på sagen.

Flere FN-resolutioner før årsskiftet påstod, at Tempelpladsen ikke har nogen forbindelse til det jødiske folk. De brugte udelukkende den muslimske betegnelse for stedet og undlod at tale om et tempel.

Guterres udtalte til Israel Radio, at det er »helt klart, at det tempel, som romerne ødelagde, var jødisk,« og at »ingen kan benægte, at Jerusalem er en hellig by for tre religioner,« herunder jødedommen.

Udtalelsen fik den palæstinensiske Jerusalem-minister til at kræve en undskyldning for at »ignorere UNESCO’s beslutning om, at Al-aqsa-moskeen udelukkende er muslimsk kulturarv«.

Den internationale modstand mod Israel kommer især fra FN, og derfor vil det være meget positivt for Israel, hvis den nye generalsekretær ikke ligesom sin forgænger ser passivt til, mens Israel bliver fordømt og beskyldt for det ene og det andet. Guterres' utvetydige påstand danner et godt grundlag for et bedre forhold mellem Israel og FN i de kommende år. Selvom der stadig er meget lang vej at gå. Israels FN-ambassadør Danny Danon kæmper en brav kamp for at forhindre de mange lande i at stemme imod Israel. Selvom det ikke lykkedes ham at forhindre de seneste resolutioner - fx Resolution 2334 fra 23. december, der kalder hele Østjerusalem for palæstinensisk - så har han haft held med at få flere lande til at undlade at stemme. Det gælder især en del europæiske lande.

Og Danon bliver nok ikke arbejdsløs lige foreløbig, da man kan forvente reaktioner og resolutioner fra FN, da den israelske regering for nylig har godkendt byggeriet af 2.500 boliger i eksisterende bosættelser på Vestbredden. Så kan man blot håbe, at han også fremover kan finde støtte i form af positive udtalelser fra den nye generalsekretær.