Ny omdiskuteret HBO-serie om jødisk hævnmord i 2014 skal ”udfordre perspektivet”

Den israelske serie ”Our Boys” fik premiere på HBO 12. august, og lige nu kan man se de første 4 ud af i alt 10 afsnit.

Serien handler om de begivenheder, der ledte op til krigen mellem Israel og Hamas i sommeren 2014. Tre jødiske teenagere blev kidnappet og myrdet af personer med forbindelse til Hamas. Deres lig blev først fundet to en halv uge senere. Få dage efter fundet af deres lig blev den 16-årige palæstinenser Muhammed Abu Khdeir kidnappet og brændt levende af jødiske ekstremister.

Mens titlen ”Our Boys” indikerer, at serien handler om alle drengene, er det primært Muhammed Abu Khdeir og hans families historie, der er i fokus. At mordet på de tre jødiske drenge kun fungerer som en slags optakt til hovedhistorien om Abu Khdeir, har fået cirka 120 israelske familier, der alle har mistet familiemedlemmer i terrorangreb, til at skrive en klage til HBO. De mener, at mordet på de jødiske drenge burde være en mindst lige så central historie – som det også var det for dem i virkeligheden. De mener også, at serien overser det misforhold, at israelerne fordømte mordet på Abu Khdeir, mens de palæstinensiske ledere meget sjældent fordømmer terror mod israelere.


Mindelys for de tre jødiske drenge, som blev myrdet i juni 2014. (Foto: Ruben)

Optaget af at forstå de jødiske gerningsmænd

Men skaberne af Our Boys forsvarer beslutningen om at fokusere på Abu Khdeir og hans families tragiske historie. Joseph Cedar, der sammen med to andre har skrevet manuskriptet, siger til Drama Quarterly, at et af målene har været at udfordre israelernes opfattelse af mordet på Abu Khdeir.

De jødiske israelere havde svært ved at tro, at ”en af deres egne” kunne begå en så brutal og forfærdelig handling. ”Det er let at sige, at de bare var ekstremister – men det var de ikke,” siger Cedar. ”De er ligesom os andre. Så vi forsøgte at forstå, hvordan det kunne ske – kunne det have været os? Kunne det have været vores børn?” Ifølge Cedar kan serien på den måde ”udfordre perspektivet” på krigen – og herunder også perspektivet på mordet på Abu Khdeir.

Hagai Levi, der også har været med i produktionen, siger til Drama Quarterly, at ”vi var optaget af at forstå gerningsmændene bag dette mord, mere end vi var optaget af at forstå vores egen offerrolle”. Med det menes selvfølgelig ikke, at serien på nogen måde forsøger at forsvare det forfærdelige mord. Men man stiller spørgsmålet, hvordan det kunne ske.


Palæstinensisk demonstration ved Damaskus Gate i Jerusalem efter mordet på den 16-årige Muhammed Abu Khdeir. (Foto: Ruben)

Ud over at følge Abu Khdeir og hans familie, følger man de jødiske gerningsmænd fra bosættelsen Adam samt de israelske efterforskere fra Shin Bet (som i serien hedder Shabak). Undervejs vises der tv-klip fra, hvordan det så ud i virkeligheden i 2014 med massedemonstrationer i gaderne – som altså førte til den krig, man i Israel kalder Operation Protective Edge.

Serien viser på en barsk, men overbevisende måde de enorme personlige omkostninger, som konflikten har og har haft for uskyldige mennesker på begge sider.

De kommende seks tirsdage kan man se et nyt afsnit af Our Boys på HBO.