Nye bombetrusler får senatorerne op af stolen

Bombetruslerne mod jødiske centre og skoler i USA fortsætter desværre. Mellem mandag aften og tirsdag eftermiddag blev modtog mindst 12 jødiske institutioner trusler. Nogle kom via e-mail, andre via telefon.

Der var tale om jødiske institutioner i Massachusets, Illinois, Maryland, Wisconsin, Oregon, Florida, Alabama og mindst to i New York. Også to steder i Canada blev ramt. Nogle af stederne var jødiske skoler, som måtte evakueres. Det bringer det samlede antal af trusler siden januar op på cirka 140.

Også fire kontorer tilhørende Anti-Defamation League, som bekæmper antisemitisme, modtog trusler.

Organisationens leder, Jonathan Greenblatt ser med stor alvor på situationen. Ifølge ham handler det ikke kun om antallet af trusler. Uanset hvor mange der er, vil hver enkelt trussel påvirke ikke mindst de børn, som oplever at blive evakueret, og som bliver udsat for det had, som en bombetrussel er udtryk for: »Hver trussel sender et budskab om had til uskyldige børn og voksne, som helt sikkert vil bære oplevelsen med sig i de kommende år,« siger han til Anti-Defamation Leagues hjemmeside.


Statistik over de seneste måneders bombetrusler mod jødiske centre i USA. (Kilde: Anti-Defamation League)

Alle senatorer underskriver brev

Denne sjette bølge fik samtlige 100 senatorer til at underskrive et brev med en kraftig opfordring til at gøre tiltag, der kan bringe truslerne til ophør og stille gerningsmændene til ansvar.

»Vi skriver for at understrege behovet for hurtig handling angående de dybt bekymrende bombetrusler mod jødiske centre, skoler og synagoger og andre bygninger med relation til jødiske institutioner,” lød budskabet i brevet, som blev sendt til både Homeland Security, FBI og rigsadvokat Jeff Sessions.

”Vi takker for jeres seneste tiltag og beder jer om at informere os om de kommende skridt. (…) Vi er klar til at hjælpe jer med at sikre, at disse centre kan fortsætte med at være til gavn for deres samfund,” lød den positive opfordring. Og faktisk har myndighederne allerede handlet. En 31-årig mand fra St. Louis er blevet anholdt som den hidtil eneste i sagen. Myndighederne tror dog ikke, at han står bag alle truslerne, men har god grund til at tro, at han både har sendt e-mails og foretaget telefonopkald med trusler.

Senatorerne ønsker endnu større sikkerhed på og omkring de jødiske institutioner. Nogle forældre har allerede taget deres børn ud af skolerne på grund af frygt for et angreb. Og en talsmand for et af de ramte centre udtalte til CNN, at han ikke mener, at FBI gør nok.

Det er selvfølgelig godt, at der endnu ikke har været nogen bomber nogen af stederne. Ikke desto mindre kan det meget vel få amerikanske jøder til at overveje deres fremtid i USA, hvis tendensen fortsætter. Nogle har spekuleret i, om man i den kommende tid vil se flere amerikanske jøder flytte til Israel. Det er dog ikke fornemmelsen, at der er tale om et udbrud af en generel anti-israelsk holdning i USA. Og hvis FBI og rigsadvokaten gør tiltrækkeligt for at sikre de jødiske institutioner, vil det være et godt signal til jøderne om, at de er ønskede i USA.