Meningsmålinger: Lapid tættest på at vælte Netanyahu

Mandag blev der offentliggjort flere nye meningsmålinger, der forudsiger, hvordan det vil gå ved det israelske parlamentsvalg 23. marts.

Heraf kan der naturligvis drages flere konklusioner. Her er to af dem, som er værd at bemærke:

 

Konklusion 1: Valget kan stadig ende uden vinder

I meningsmålingen fra Project Haidgam, som er den, der har været fremhævet mest i medierne, bliver valget meget, meget tæt.

I den ene blok står Benjamin Netanyahu til at få støtte fra i alt 58 mandater: 29 til Likud, 11 til Yamina, 13 til de to ultraortodokse partier og 5 til Religiøs Zionisme. Det er dog stadig uvist, om Yamina har tænkt sig at pege på Netanyahu.

Hvis de nævnte partier ender med at få et samlet flertal (mindst 61 mandater), så forventer mange, at Yamina og partiets leder, Naftali Bennet, vil støtte Netanyahu.

I den anden blok, oppositionen, står partierne også til 58 mandater: 20 til Yesh Atid, 9 til Nyt Håb, 8 til Arabisk Fællesliste, 7 til Yisrael Beiteinu, 6 til Arbejderpartiet, 4 til Blå og Hvid og 4 til Meretz.

De sidste 4 mandater ender ifølge målingen hos det arabiske parti Ra’am. Og det er uvist, om partiet har tænkt sig at pege på nogen af premierministerkandidaterne. Partiet har dog sagt, at man ikke vil støtte en Netanyahu-regering, hvis den indeholder Itamar Ben Gvir, der stiller op for Religiøs Zionisme, men er fra partiet Otzma Yehudit, der betragtes som anti-arabisk. Kommer Religiøs Zionisme ind, gør Ben Gvir det også, da han er nummer tre på partiets liste.

Der er dog mange ting, der kan vippe resultatet den ene eller den anden vej. For eksempel er det slet ikke sikkert, at Ra’am kommer ind. Det samme gælder Meretz og Blå og Hvid. Flere målinger har dem under spærregrænsen på 3,25 procent.

I en af målingerne fra denne uge er Ra’am under grænsen, mens Blå og Hvid og Meretz klarer den. Her er det samlede resultat, at oppositionen (Yesh Atid, Nyt Håb, Yisrael Beiteinu, Arabisk Fællesliste, Arbejderpartiet, Meretz og Blå og Hvid) faktisk får i alt 63 mandater.

Den bedste måling for Netanyahus blok giver dem (Likud, Yamina, de ultraortodokse og Religiøs Zionisme) i alt 60 mandater. Men som nævnt har Yamina ikke udelukket, at man vil gå med i en regering sammen med oppositionen. Man har dog sagt, at man ikke vil gøre Yair Lapid fra Yesh Atid til premierminister. Og lige nu er Yesh Atid klart det største parti i oppositionen.


Meget tyder på, at det er Yair Lapid (øverst) og Benjamin Netanyahu, der skal kæmpe om magten. (Foto: Hanne Toft) 

 

Konklusion 2: Lapid ser ud til at blive oppositionens leder

Det leder os videre til den næste konklusion. For mens tidligere målinger har vist, at Gideon Sa’ar fra Nyt Håb og Lapid fra Yesh Atid var nogenlunde lige, så ser det nu ud til, at Lapid må være oppositionens premierministerkandidat. Lapid har dog endnu ikke selv gået ud og sagt, at han er kandidat.

Gideon Sa’ar har imidlertid sagt klart og tydeligt, at han er her for at vælte Netanyahu. Men hvis målingerne holder, og han kun får omkring 10 mandater, vil det næppe være nok til at forsvare et kandidatur. Her bliver spørgsmålet så, om Sa’ar vil pege på Lapid.

Oppositionens primære problem er (ud over at den måske mangler et par mandater), at partierne breder sig ud over store dele af det politiske spektrum. Nyt Håb ligger langt til højre, mens Meretz og til dels Arbejderpartiet befinder sig på venstrefløjen.

Så bliver spørgsmålet: Er deres ønske om at vælte Netanyahu så stort, at de vil kunne indgå de store kompromiser, som et samarbejde vil kræve?