Nye restriktioner i Israel - men ikke alle har tænkt sig at overholde dem

De næste to uger vil Israel være lukket helt ned. Før jul trådte den tredje nedlukning i kraft, men den omfattede ikke skoler, børnehaver og butikker. Efter en kraftig stigning i smittetal de seneste dage besluttede Israels coronakabinet tirsdag, at også skoler og børnehaver og ikke-nødvendige butikker skal være lukkede i mindst 14 dage. De nye restriktioner træder i kraft natten til fredag. Og premierminister Netnayahu har kaldt det »det sidste forsøg« på at holde virussen nede.

Når det gælder forsamlinger, indføres et forbud mod at samles mere end 10 personer udendørs. Befinder man sig indenfor (undtagen i hjemme), må man højst samles 5 personer. Før var det hhv. 20 og 10.

Alle ikke-nødvendige butikker lukker fra og med fredag. Det er endnu ikke fastlagt, præcis hvilke butikker der får lov at holde åbent.

Det er stadig sådan, at man ikke må bevæge sig 1 kilometer væk fra sit hjem, medmindre man har et lovligt ærinde. Man må heller ikke tage på besøg hos andre.

Den offentlige transport i Israel kører kun på halv kraft. Og hvad angår flytrafikken, vil det være sådan, at man kun må flyve ud af landet, hvis man har et vigtigt formål. For alle andre vil det være sådan, at billetter ud af Israel, som er købt på fredag eller senere, ikke vil være gyldige – altså medmindre man kan bevise, at man har et vigtigt ærinde.

 

Bryllupper med flere hundrede deltagere

Samtidig med de nye restriktioner valgte ultraortodokse menigheder to steder at overtræde reglerne med længder. Både i Bnei Brak og i bosættelsen Beitar Illit blev der afholdt bryllupsceremoni med mere end hundrede deltagere.

I Beitar Illit ankom politiet til stedet og fandt dørene til synagogen låst. Da de endelig kom ind, var der mere end 100 forsamlet. På vej ud var der sammenstød mellem bryllupsgæsterne og politiet. Nogle kastede med sten og ødelagde en politibil. Beitar Illit er det sted i Israel med den højeste positivprocent – den ligger på hele 26.

I Bnei Brak var omkring 700 medlemmer af en ultraortodoks menighed samlet til bryllup. Det forlyder i israelske medier, at politiet kom til stedet i begyndelsen af ceremonien, men fik besked på fra politiets ledelse og fra kommunale myndigheder, at de skulle undlade at bryde ind. Først hen mod slutningen af ceremonien brød betjentene ind og uddelte bøder.

Ifølge israelske Army Radio agter flere ultraortodokse menigheder at holde deres skoler åbne i de kommende uger, selvom det er ulovligt. 

Også Bnei Brak har været et såkaldt hotspot med rigtig mange coronasmittede. Men det lader ikke til, at alle i de ultraortodokse kredse har fået mere respekt for coronavirussen. Der er dog også mange ultraortodokse, der gør en stor indsats for at bekæmpe smitten. Det er primært i synagogerne og skolerne, reglerne bliver brudt.