Nye restriktioner og kontroversiel lov: Israel er tæt på ny lockdown

Antallet af coronasmittede israelere fortsætter med at stige voldsomt. Fra mandag morgen til tirsdag morgen blev der føjet yderligere cirka 1000 til listen, som nu omfatter næsten 13.000 israelere, der aktuelt er smittet med covid-19. Den seneste uge er omkring 6.000 blevet testet positive.

Dødstallet voksede med 4 fra mandag til tirsdag og er nu på i alt 338 personer i landet.

Den dybt bekymrende udvikling fik mandag Israels såkaldte corona-kabinet – udvalgte ministre – til at genindføre en række restriktioner, som forventes at træde i kraft i løbet af tirsdag. Der er tale om følgende restriktioner:

  • I det offentlige rum må manhøjst være 20 personer samlet.
  • Det er krav om ansigtsmaske og to meters afstand, når man befinder sig i det offentlige rum. Går man uden maske er bøden hævet fra 200 shekel til 500 shekel (knap 1000 kr.)
  • I synagoger må højst 19 personer samles – før var det 50. Toraskoler får også lov at holde åbent fortsat.
  • På restauranter må der højst være 20 personer indendørs, 30 udendørs.
  • I busser må der højst være 20 passagerer. Oprindeligt ville man have forbudt aircondition, men det forbud blev droppet til sidst på grund af sommervarmen.
  • Fitnesscentre, barer, natklubber, kultur-attraktioner og svømmehaller lukkes.
  • Sommerlejre droppes, undtagen lejrene for børn fra børnehaveklasse til 4. klasse.
  • Mindst 30 procent af offentligt ansatte skal arbejde hjemme.

 

Med de nye restriktioner følger også et krav om, at Finansministeriet skal tilbyde nye kompensationsordninger til de virksomheder, der rammes.

 

Opposition kalder ny lov udemokratisk

Tidligt tirsdag morgen vedtog Knesset så en noget kontroversiel lov – som ironisk nok netop begrænser netop Knessets magt markant i den næste måneds tid.

Loven betyder, at coronakabinettet, som altså består af udvalgte ministre, egenrådigt kan indføre nye coronarestriktioner, uden at disse først skal godkendes af Knesset. Dog skal de nye love godkendes af Knesset, senest syv dage efter at de er blevet vedtaget af kabinettet. Men til den tid vil de så have været gældende i en hel uge.

Oppositionslederen Yair Lapid kaldte loven for udemokratisk og erklærede, at der ikke længere var brug for Knesset. Loven gælder dog kun i en måned, hvorefter coronarestriktioner igen vil skulle vedtages med et flertal i Knesset – medmindre den særlige ordning forlænges.

Ifølge regeringen er loven nødvendig, fordi den gør det muligt at reagere lynhurtigt på smitteudviklingen og dermed forbedrer mulighederne for at standse den.

 

Kritik af genåbning

Netanyahu og regeringen kritiseres fra mange sider for håndteringen – og ikke mindst genåbningen, som begyndte i slutningen af maj. Kritikken lyder, at mens man var rigtig hurtig til at lukke samfundet ned og standse smittespredningen i begyndelsen af foråret, har man desværre været lige så hurtig til at genåbne.

For eksempel når det gælder genåbningen af skolerne. I de første uger var eleverne adskilt og holdt afstand. Men der gik ikke længe, før alle elever i en klasse havde undervisning sammen. Det samme gælder synagoger og andre steder, hvor man ifølge mange har været for hurtig til at åbne op for forsamlinger, hvor folk er meget tæt på hinanden. Endelig har Israel længe kun testet folk med symptomer, og derfor er mange først blevet opdaget langt henne i sygdomsforløbet.

Tirsdag kom nyheden om, at chefen for den afdeling under Sundhedsministeriet, der tager sig at offentlige sundhedsydelser, træder tilbage. Siegal Sadetzki mener, at hendes advarsler er blevet ignoreret, og at hun derfor ikke har mere at bidrage med.

”Det, vi opnåede under den første bølge, er forsvundet i forbindelse med den store og hurtige genåbning af økonomien,” siger hun og tilføjer, at ”gennem de seneste uger har håndteringen af virussen mistet sin retning. På trods af gentagne advarsler og debat ser vi nu mulighedernes vindue lukke sig.”