Nye sammenstød i Huwara under purim

Mandag aften udbrød der igen voldelige sammenstød mellem palæstinensere og israelske bosættere i den palæstinensiske by Huwara på Vestbredden. Det begyndte med stenkast mod biler. Både israelere og palæstinensere oplevede, at der blev kastet sten mod deres bil, mens de kørte gennem Huwara. Og på optagelser fra et overvågningskamera kan man se bosættere kaste sten mod palæstinensere, der forskanser sig i deres butikker.

Der var israelske soldater til stede i byen, og i en udtalelse fra IDF (Israels forsvar) står der, at der opstod tumult flere steder, og at soldaterne lykkedes med at opløse grupperne.

Dog florerer der på nettet en video, der viser israelske soldater danse på gaden sammen med en gruppe bosættere. Det skete samtidig med de voldelige sammenstød. Dansen skyldes, at Israel fejrede purim samme aften, hvor det er tradition at danse. Ikke desto mindre har IDF valgt at indlede en undersøgelse af situationen, fordi »soldaternes opførsel ikke stemmer overens med det, der forventes af dem«.

 

Vrede mod regeringsledere

Oppositionsleder Yair Lapid ser mandagens sammenstød som en konsekvens af nogle af de udtalelser, som højrenationale medlemmer af regeringen er kommet med siden sidste mandag, hvor en stor gruppe bosættere hærgede Huwara efter et terrorangreb i byen, hvor to israelere blev skudt og dræbt.

Finansminister Bezalel Smotrich sagde efterfølgende, at Huwara skulle ”udryddes”. En udtalelse, som han delvis har trukket tilbage, men som ifølge mange er skyld i, at volden i Huwara nu fortsætter.

Mange har den opfattelse, at Smotrich og andre har givet bosætterne grønt lys til at smadre Huwara og angribe byens borgere.

To personer, som deltog i urolighederne sidste mandag, er dog stadig varetægtsfængslet, men har netop fået nedsat længden på varetægtsfængslingen.

 

Huwara-terrorist måske dræbt

Israelske soldater har siden terrorangrebet i Huwara, hvor to israelere blev dræbt, været på jagt efter gerningsmanden. I dag har de gennemført en operation i Jenin, hvor det forlyder at fire palæstinensere er blevet dræbt. Og angiveligt er Huwara-terroristen en af dem. Oplysningen er dog ikke bekræftet i skrivende stund.