Nye terrorangreb rammer israelere: Tre dræbt

Niogtyve. Så mange personer er blevet dræbt af palæstinensiske terrorister i Israel og på Vestbredden siden årets begyndelse. De seneste tre navne blev føjet til listen lørdag den 19. og mandag den 21. august.

Det første terrorangreb fandt sted i den palæstinensiske by Huwara på Vestbredden – en by, som også tidligere på året har været centrum for terror og optøjer.

I lørdags var den 60-årige Shay Nigreker og hans 28-årige søn, Aviad Nir, i Huwara for at gøre forskellige ærinder. De boede i Ashdod i Israel, men havde taget turen til Vestbredden, som de havde gjort mange gange før. Efter nogle timer i byen stoppede de på en tankstation for at få vasket bilen. Mens de stod og ventede, kom en person hen imod dem. Han tog en pistol frem og skød dem begge på klos hold. Begge blev dræbt på stedet.

Gerningsmanden stak af til fods, og israelske sikkerhedsstyrker gør alt, hvad de kan for at finde ham. Fordi angrebet skete på sabbatten, var der ikke lige så mange israelske betjente og soldater i området, da det skete. Mange af bosætterne, som bor i området, kører nemlig ikke bil på sabbatten.

Huwara er en by, man kører igennem, når man krydser Vestbredden ad hovedvej 60. Derfor er det helt normalt, at der her kører israelske biler.

Tidligere på året blev to israelske brødre dræbt i Huwara. Det førte til, at en stor gruppe bosættere gik igennem byen og raserede den. I kølvandet på det udtalte finansminister Bezalel Smotrich, at »den israelske hær bør fjerne Huwara«. Der bor cirka 7000 palæstinensere i byen.


Hovedvej 60 på Vestbredden går lige igennem den palæstinensiske by Huwara, hvor to israelere blev dræbt lørdag den 19. august. (Foto: Ole Andersen)

Mor skudt foran datter

Mandag morgen ramte den palæstinensiske terror igen. Her blev en bil syd for Hebron ramt af mere end 20 skud fra en forbipasserende bil på hovedvej 60. En kvinde i 40’erne blev dræbt, mens den mandlige chauffør blev såret. På bagsædet sad kvindens 6-årige datter, som ikke blev ramt. Ifølge israelske medier havde kvinden og datteren fået et lift af den israelske mand.

Gerningsmanden er heller ikke i dette tilfælde fundet endnu.

 

Vil godkende udposter

De palæstinensiske terrorgrupper Hamas og Islamisk Jihad har hyldet begge terrorangrebene og sagt, at de er et passende modsvar til Israels planlagte udvidelse af bosættelser.

Fredagen den 18. august forlød det, at regeringen – med Bezalel Smotrich i spidsen – planlægger at godkende hele 155 af de såkaldte udposter. Det vil sige bebyggelser i områder, som Israel ikke har godkendt til bebyggelse – ofte fordi jorden er ejet af palæstinensere.

Channel 12 kunne berette, at Smotrich vil begynde med at lovliggøre 14 udposter i den nordlige del af Vestbredden. Tidligere på året godkendte Knesset faktisk lovliggørelsen af disse, og nu tyder det på, at Smotrich vil gennemføre beslutning.. Men ifølge Channel 12 og andre medier planlægger Smotrich altså at få godkendt mere eller mindre alle udposter.

En anonym kilde siger til Channel 12, at Smotrich handler på egen hånd og uden regeringens opbakning. Det kan han gøre, fordi han har to ministerposter. Ud over at være finansminister er han også »minister i Forsvarsministeriet«, hvor han har ansvar for civile anliggender på Vestbredden.

Han – og andre nationalreligiøse i regeringen – mener, at det rette modsvar til palæstinensisk terror er udvidelse af bosættelser. Nogle vil mene, at de ville udvide bosættelserne, uanset hvor mange eller få angreb der rammer. Regeringen har da også godkendt markante udvidelser af flere bosættelser.