»Nyt charter«: Hamas vil stadig udslette Israel

Terrorgruppen Hamas er med sit såkaldte nye charter, som kan læses her, utroligt nok lykkedes med at overbevise mange internationale medier om, at de nu pludselig er en moderat politisk organisation. Læser man dét, som faktisk ikke er et charter, men af Hamas blot kaldes et »politisk dokument«, er det dog tydeligt, at Hamas stadig ønsker Israels udslettelse.

Målet med dokumentet er at bløde op over for det internationale samfund og give et positivt indtryk. Derfor er der den markante forskel på dokumentet og det grundlæggende charter fra 1987, at det nye dokument ikke indeholder direkte antisemitisk sprog. I stedet skriver Hamas, at man »ikke kæmper mod jøderne, fordi de er jøder, men kæmper mod zionisterne, som besætter Palæstina«.

Når Hamas taler om Palæstina, er der dog også i det nye dokument tale om »Palæstina, fra floden til havet«, det vil sige hele Israel. Og Hamas afviser »ethvert alternativ til den fulde befrielse« af dette område. Sagt med knap så poetiske ord: Man ønsker staten Israels udslettelse. Det tales også om »landet, som blev besat i 1948 eller i 1967« som værende »hele Palæstina«.

 

Utrolige avisoverskrifter roser Hamas

Selvom det antisemitiske sprog er væk, og selvom dokumentet nævner muligheden for en midlertidig palæstinensisk stat baseret på 67-linjerne, er der ingen tvivl om, hvad Hamas i sidste ende vil: afslutte »det zionistiske projekt« og »besættelsen fra 1948« – udslette hele Israel.

Når man læser diverse avisoverskrifter fra velansete medier verden over, får man desværre et helt andet indtryk. HonestReporting har fundet disse løgnagtige overskrifter, som bærer præg af, at journalisterne har læst andre journalisters misforståede vinkler i stedet for at læse selve dokumentet:

  • Wall Street Journal: Hamas dropper kravet om Israels udslettelse
  • The Financial Times: Hamas dropper kravet om Israels udslettelse
  • The Independent: Hamas vil droppe kravet om Israels udslettelse i nyt dokument

Man må her undre sig over, hvad disse medier så forstår ved formuleringen »den fulde befrielse af Palæstina fra floden til havet«. Andre medier har endda fået den opfattelse, at Hamas ønsker en fredsproces med Israel!

  • Bloomberg: Hamas puster liv i fredsprocessen
  • International Business Times: Hamas vil ”acceptere” Palæstinagrænser fra 67 for at lette fredsproces
  • The Irish Times: Hamas forsøger at afslutte freds-dødvande med revideret charter.

I Israel lader man sig da heller ikke snyde af det nye dokument: »Når Hamas stopper med at bygge tunneller og begynder at bruge deres ressourcer på civil infrastruktur og ophører med at uddanne  til at slå israelere ihjel, så kan vi tale om reel forandring. Men det er ikke sket,« lød det i en udtalelse fra premierminister Netanyahus kontor.

 
Khaled Mashaal er den afgående leder af Hamas, som har fokuseret meget på terrororganisationens forhold til det internationale samfund. Hans afløser, Ismail Haniyeh, vil sandsynligvis fortsætte det arbejde. Det vidner det nye "politiske dokument" i hvert fald om. (Foto: Trango/Wikimedia)

Haniyeh ny Hamasleder

Ligeledes i sidste uge annoncerede Hamas det, som alle forventede: at Ismail Haniyeh overtager posten som leder af Hamas efter Khaled Mashaal. Haniyeh har indtil for nylig været organisationens leder i Gaza, men er blevet afløst af den ekstremistiske Yahya Sinwar.

Mens Sinwar kommer til at stå i spidsen for den væbnede kamp mod Israel, vil Haniyeh nok fortsætte det arbejde, som Mashaal i høj grad har stået for. Det er især arbejdet for at forbedre forholdet til det internationale samfund, hvilket det nye dokument er et rigtig godt eksempel på. Det er også arbejdet for at øge magten på Vestbredden, som Det Palæstinensiske Selvstyre kontrollerer – delvist i samarbejde med Israel. Dette samarbejde er Hamas store modstandere af, og Hamas’ kamp for at »befri Palæstina« starter med at vinde magt og indflydelse på Vestbredden og fortsætte kampen mod Israel derfra.