Nyt fra krigen: Eskalering på flere fronter og vidneudsagn fra gidsel

IDF: 20 er dræbt af deres egne eller ved uheld

I skrivende stund har 105 israelske soldater mistet livet i forbindelse med landoperationen i Gaza. Nye tal fra Israels hær, IDF, viser, at 20 af dem er blevet dræbt af skud fra deres egne kammerater eller i lignende ulykker. I 13 af tilfældene er det sket, fordi israelske soldater har troet, at deres egne var fjender.

 

Iranske »stedfortrædere« optrapper angreb

Både Hizbollah i Libanon og Houthi-bevægelsen i Yemen er grupper, der udkæmper en såkaldt stedfortræderkrig for Iran. Og begge grupper har den seneste tid optrappet deres angreb på Israel.

Tirsdag kom det frem, at Houthi-oprørerne har angrebet et olietankskib med norsk flag. Skibet havde angiveligt kurs mod den israelske by Ashdod og blev ramt af et missil. Houthierne har sagt, at de vil angribe alle skibe, der har forbindelse til Israel, og som sejler igennem Bab al-Mandab-Strædet, der leder ind til Det Røde Hav. Derudover har gruppen affyret missiler mod Israel, som er blevet elimineret i luften. I november kunne man se video af houthier, der kaprede et skib, som ifølge dem havde forbindelse til Israel. De har stadig skibet i deres varetægt.

Når det gælder Hizbollah, er der også sket en eskalering, og risikoen for en decideret krig vokser. Der er daglige angreb mod de israelske byer, som ligger tæt på grænsen til Libanon. Og Benny Gantz, der er et af de tre medlemmer af Israels krigskabinet, har mandag fortalt USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, at Israel er nødt til at reagere på denne eskalering. Gantz sagde også, at det internationale samfund har en vigtig opgave med at lægge pres på den libanesiske regering, så de stopper Hizbollah og forhindrer en krig i Libanon.

Bag begge grupper står som sagt Iran, som også støtter Hamas. Israel mistænker iranerne for at stå bag det hele – også angrebet 7. oktober. For nylig har den iranske udenrigsminister advaret om en »regional eksplosion«, hvis krigen i Gaza fortsætter.


Hizbollah-soldater. (Foto: Khamenei.ir)

Antisemitismen i USA eksploderer

Nye tal fra Anti-Defamation League viser en voldsom stigning i antisemitiske hændelser i USA. Gruppen har registreret antisemitisme siden 1979, men har ikke registreret så mange tilfælde over en periode på to måneder, som man har registreret i perioden 7. oktober til 7. december i år.

Her har der nemlig været hele 2.031 tilfælde. Det er mere end fire gange så mange tilfælde, som der var i samme periode sidste år.

 

Frigivet gidsel beretter om voldtægt i fangenskab

Chen Goldstein-Almog og tre af hendes fire børn var gidsler i Gaza, før de blev løsladt i slutningen af november. Familiens far og ældste datter blev dræbt 7. oktober i deres hjem i Kfar Aza. Nu fortæller Chen om tiden som Hamas’ gidsler.

Hun fortæller blandt andet, at hun fik førstehåndsberetninger fra tre kvinder, der fortalte, at de var blevet voldtaget. »De ved ikke, hvordan de skal komme videre efter at være blevet seksuelt udnyttet og have fået deres krop forulempet på den måde,« siger hun.

Om tiden i fangenskab fortæller hun, at hun aldrig blev adskilt fra børnene, men at de til tider sultede. Det første lange stykke tid var det samme sted, men da bombardementerne blev intensiveret, blev de flyttet rundt, siger hun. »Vi kunne også mærke deres hjælpeløshed,« fortæller hun om Hamas-terroristerne.

Hun husker, at børnene håndterede det hele meget flot. Både den 7. oktober og under fangenskabet. Hun nævner blandt andet »deres selvsikkerhed, når de talte med fangevogterne på hebraisk.«

Nu kæmper Chen og børnene for at skabe sig en tilværelse efter 7. oktober. Men deres tanker kredser også meget om de gidsler, der stadig er i Gaza. Særligt de piger, som de sad sammen med. »De betroede os adskillige beskeder til deres familie,« fortæller Chen og slår fast, at Israel bør gøre alt i deres magt for at få alle gidslerne hjem.