Nyt fra krigen: Hamas er presset til det yderste

Mere end 100 soldater har mistet livet i Gaza

Søndag meddelte Israels hær, IDF, at yderligere fire soldater har mistet livet i kampene i Gaza. Det bragte det samlede antal af israelske soldater, som er dræbt i forbindelse med landoffensiven, op på 101.

 

Billeder af halvnøgne palæstinensiske fanger

I løbet af weekenden har der på nettet floreret billeder af palæstinensiske mænd i undertøj, der er bagbundet og i nogle tilfælde har bind for øjnene. IDF har bekræftet, at man har arresteret hundredvis af personer i Gaza.

En anonym israelsk kilde siger til The Times of Israel, at de mange mænd er arresteret, fordi der er en specifik mistanke rettet mod dem, og at man har taget tøjet af dem for at sikre sig, at de ikke bar våben eller bomber. Det forlyder også, at en del er blevet løsladt igen efter at været blevet afhørt på stedet. Nogle er blevet taget med til afhøring i Israel.

Men en ligeledes anonym kilde - en "tidligere sikkerhedsrepræsentant" - siger til Jerusalem Post, at billederne kan skade Israel, fordi de ydmyger Hamas. Han siger desuden, at nogle af videoerne rejser spørgsmål. For eksempel videoen af en mand i underbukser, der langsomt lægger sit våben fra sig. "Under hvilke omstændigheder vil man først lægge sit våben, efter at man har taget tøjet af?" spørger han og indikerer dermed, at netop denne video er iscenesat af IDF.

IDF har  sagt, at mange Hamas’ medlemmer har overgivet sig, og at terrorgruppen er ved at »kollapse«. Det skyldes angiveligt blandt andet, at de har mistet kontakten til Hamas’ ledelse.

 

Universitetsleder går af efter skandaløse udtalelser

University of Pennsylvanias nu forhenværende leder Liz Magill valgte lørdag at forlade sin post. Det sker efter en meget omtalt høring i Repræsentanternes Hus, hvor Magill og lederne af Massachussetts Institute of Technnology og Harvard blandt andet blev spurgt, hvorvidt »opfordring til folkedrab på jøder« var imod universiteternes retningslinjer. Ingen af de tre svarede ja til spørgsmålet. Magill svarede blandt andet, at det afhang af »konteksten«.

Svarene førte til et enormt pres fra universitets donorer og adskillige medlemmer af Repræsentanternes Hus – og mange andre – som krævede hendes og de to andre lederes afgang. Lørdag aften kom meddelelsen om, at Magill trækker sig.

 

Hizbollah fortsætter angreb mod Israel

»De daglige kampe mellem Israel og Hizbollah ved grænsen til Libanon bliver dækket mindre og mindre på grund af krigen i Gaza, men det bliver tydeligere og tydeligere, at en krig i fuld skala kun er et spørgsmål om tid.« Sådan skriver den danske journalist Jotam Confino på X mandag.

Søndag blev to israelske soldater såret af splinter efter et droneangreb mod en militærbase i det nordvestlige Israel. Og Hizbollah har flere gange angrebet med antitankmissiler. Angrebene er ofte rettet mod byerne tæt på grænsen.

Israel besvarer angrebene ved at angribe Hizbollah-mål i Libanon. Ifølge Jotam Confino sker der lige nu en udvikling, hvor disse angreb rammer længere og længere inde i Libanon. Et tegn på, at situationen eskalerer i retning af en decideret krig.

Der har været stort set daglige angreb fra Hizbollah siden 7. oktober. Det har indtil videre kostet seks soldater og fire civile livet. Derudover har der også været angreb fra Syrien.

 

Tidligere Hamas-minister kalder Sinwar »vanvittig«

Den tidligere kommunikationsminister for Hamas Yousef Al-Mansi er blevet arresteret og afhørt af den israelske efterretningstjeneste Shin Bet. Tjenesten har offentliggjort et 14 minutter langt klip af hans afhøring.

Her siger Al-Mansi, at »ingen i Gaza kan lide Sinwar« (Yahya Sinwar, Hamas’ øverste leder i Gaza). »Der er folk, der dag og nat beder om, at Gud vil befri os fra ham,« lyder det.  Han siger videre, at Hamas-lederen har »storhedsvanvid«, og at Hamas’ ledelse er vanvittig. »De har ødelagt Gaza,« lyder det. Han forklarer også, at mange af de penge, der gives af internationale organisationer, »ikke kommer ad de rigtige kanaler«.

Se afhøringen i denne artikel