Nyt fra krigen: Israelske flygtninge svigtes

Israels hær har indtaget Hamas-højborg

Israel fortsætter sin fremrykning i den nordlige del af Gaza, hvor man i sidste uge sagde, at man nu havde omringet Gaza By. Her er der nu blodige bykampe mod Hamas-terrorister.

Mandag morgen siger hæren, at de har indtaget en »Hamas-højborg«. Det uddybes ikke, hvad det mere konkret er. Derudover lyder det, at man har ramt 450 Hamasmål i løbet af natten til mandag.

Søndag nåede antallet af dræbte israelske soldater i Gaza op på 30.

 

Civil israeler dræbt ved den nordlige grænse

Kampene mellem Israel og Hizbollah fortsætter på daglig basis, og søndag kostede det en civil livet, da vedkommende blev ramt af en panserværnsraket affyret af Hizbollah. Dermed er to civile døde langs den nordlige grænse siden 7. oktober. I samme periode er seks israelske soldater døde i kampene med den libanesiske terrorgruppe.

På den anden side af grænsen lå dødstallet søndag på 81 personer – ifølge AFP. Af dem er mindst 60 medlemmer af Hizbollah, 8 er palæstinensiske terrorister. Derudover er en Reuters-journalist død – og et antal civile.

I en tale fredag den 3. november tordnede Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, mod Israel. Men han undlod at erklære krig mod Israel, og en del tyder på, at Hizbollah måske foretrækker, at kampene ved den nordlige grænse ikke eskalerer yderligere – i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt.

I weekenden sagde Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, at Israel ikke er interesseret i en krig i nord, men er man »er klar til enhver opgave«.

 

Israelske flygtninge får ingen hjælp fra FN

FN’s flygtningeorganisation, UNHCR (FN’s Højkommisær for Flygtninge), har ikke gjort noget som helst for at hjælpe de mange israelere, som er internt fordrevet fra området tæt på Gaza og området tæt på Libanon. Det skriver den israelske rettighedsgruppe Shurat Hadin og 2.300 israelske flygtninge i et brev til UNHCR. Samtidig bruger UNHCR store ressourcer på at hjælpe palæstinensere i Gaza, der – ligesom israelerne – er internt fordrevet, lyder det.

»Vi kan ikke andet end at konkludere, at I ignorerer israelernes situation, fare og traumer, fordi de er jøder og ikke muslimer fra Gaza og derfor ikke fortjener jeres anstrengelser og beskyttelse,« lyder det i brevet.

Mindst 130.000 israelere er blevet evakueret, og derudover har cirka 120.000 selv besluttet at forlade deres hjem af frygt for angreb fra terrorgrupper enten i Gaza eller i Libanon.

 

To betjente såret i terrorangreb i Jerusalem

Ved Herodesporten, der fører indtil Jerusalems gamle bydel, blev der søndag begået et knivoverfald mod to israelske betjente. Gerningsmanden var en blot 16-årig dreng fra Østjerusalem. Den ene betjent er i kritisk tilstand, den anden blev lettere såret. Gerningsmanden blev skudt og dræbt af grænsebetjente, som var på stedet.

 

29-årig dræbt i sin bil

Torsdag den 2. november blev en israelsk mand skudt og dræbt, da han kom kørende i sin bil på Vestbredden. Han var på vej hjem til bosættelsen Einav, som ligger i den nordlige del af Vestbredden. Gerningsmanden flygtede fra stedet, og de israelske sikkerhedsstyrker igangsatte en eftersøgning. Myndighederne beskriver det som et terrorangreb.

Som reaktion på angrebet valgte bosættere at sætte ild til butikker, biler og olivenlunde i og ved den nærliggende palæstinensiske landsby Deir Sharaf.

 

Arabisk Knessetmedlem: Hamas dræbte ikke babyer

Iman Khatib-Yasin fra det arabiske parti Raam har skabt vrede med nogle udtalelser, hun kom med til Knessets tv-kanal søndag. Her sagde hun, at »Hamas ikke dræbte babyer og ikke voldtog kvinder«. Hun mente, at hvis det havde fundet sted, så var det blevet vist i den 43 minutter lange film, som Knessetmedlemmer fik mulighed for at se i sidste uge. Det er den film, som også udenlandske journalister har fået vist, og som blandt andet viser nogle af Hamas-terroristernes egne optagelser fra angrebet (fra gopro-kamerer).

Khatibs-Yasins partileder, Mansour Abbas, var en af dem, der så filmen. Han forlod salen i tårer – ligesom mange andre medlemmer af det israelske parlament. Han har sagt, at han er chokeret over udtalelserne, og han har opfordret Khatib-Yasin til at opgive sit sæde i parlamentet.