Nyt sammenstød mellem bosættere og palæstinensere

I torsdags var en gruppe jødiske skolebørn og et par forældre ude at gå en tur i området i nærheden af den palæstinensiske landsby Qusra, som ligger syd for Nablus. Turen udviklede sig dog til en traumatiserende oplevelse for børnene. Pludselig blev de antastet af en gruppe palæstinensere, der begyndte at kaste sten efter dem. Den ene af fædrene, som var med, skød mod gruppen af stenkastere, og en person blev ramt og døde.

”40-50 palæstinensere kastede sten efter os, og vi var i en livstruende situation. Jeg var nødt til at skyde i selvforsvar,” sagde manden til Ynet. Den dræbte mand var en 47-årig palæstinenser. Ifølge NGO’en Yesh Din var han blot ude og passe markerne. Men ifølge gruppen af bosættere var han med til at angribe dem med sten.

Børnene og de få voksne, som var med, gemte sig i en hule, mens de ventede på, at militæret skulle komme og hjælpe dem. Men også her blev de angrebet. Ifølge børnene blev de slået og ramt af sten, og der blev også sprayet tåregas ned i hulen. Ifølge en af fædrene var der dog to palæstinensiske mænd, der forsøgte at beskytte jøderne fra de cirka 30, som prøvede at lynche dem.

Efterfølgende har IDF (militæret) fået kritik for først at komme til stedet efter halvanden time.

 

Nye sammenstød

I dag kom det så til nye sammenstød. Bosættere fra den højreorienterede gruppe Otzma Yehudit Party besøgte området, hvor børnene blev angrebet. Det gjorde de ifølge dem selv for at vise deres tilstedeværelse og vise, at de ikke er bange. De havde ikke fået militærets tilladelse, men havde underrettet dem om, at de ville besøge området.

De blev igen mødt af vrede palæstinensere. I en video på Ynets hjemmeside kan man se en gruppe palæstinensere stå på en bakketop, hvorfra de skubber en meget stor sten ned mod de jødiske soldater og bosættere – en voldsom scene. Efterfølgende blev der igen kastet med sten og sat ild til bildæk. Også i denne omgang blev en palæstinensisk mand skudt og såret.

Soldaterne, som var blevet underrettet af bosætterne inden, forsøgte at få ro på gemytterne, og de vil sandsynligvis være til stede i området den kommende tid, hvis flere bosættere vil ud og vise palæstinenserne, at de ”godt må være i Israels land”, som en af dem formulere det.

Mange af bosætterne, som bor inde på selve Vestbredden, mener, at Israel har ret til hele Judæa og Samaria, og er derfor imod en tostatsløsning med en palæstinensisk stat på Vestbredden.

Qusra ligger i øvrigt i nærheden af Duma, hvor en palæstinensisk familie for nogle år siden var udsat for et modbydeligt angreb fra bosættere, som brændte deres hus ned og dræbte 3 af familiens 4 medlemmer.