Opdatering på de seneste dages terror på Vestbredden: Dødstallet stiger

Der er meget nedslående og gruopvækkende læsning i de israelske medier i dag. Flere terrorangreb på Vestbredden – og forsøg på terror – har fundet sted i dag og de seneste dage. Her følger en opdatering på de forskellige hændelser.

 

Skudangreb torsdag koster to liv

Det nyligste angreb fandt sted torsdag først på dagen. Et ukendt antal gerningsmænd affyrede skud fra en bil mod civile ved bosættelsen Givat Asaf, som ligger i den nordlige del af Vestbredden (Samaria). To personer blev dræbt af skuddene, og to personer blev såret, heraf den ene kritisk. Der er stadig ikke klarhed over, hvad der mere præcist skete, men det forlyder, at gerningmændene flygtede til fods efter at have forladt bilen, hvorfra skuddene blev affyret. Alle fire ofre er angiveligt i tyverne.

 

For tidligt født baby overlevede ikke

Dagens terrorangreb skete blot få kilometer fra bosættelsen Ofra, hvor der i søndags fandt et andet modbydeligt angreb sted – også i form af skud fra en bil. Her blev syv personer såret, hvoraf den ene var en ung kvinde, som var gravid i 30. uge. På hospitalet satte lægerne hende i gang for at redde barnet. Men efter flere dages kamp blev det i går meddelt, at barnet, som fik navnet Amiad Yisrael. Begravelsen fandt sted i går aftes ved Oliebjerget i Jerusalem. Her deltog cirka 300 mennesker. Amiads bedstefar holdt tale og sagde, at kun få mennesker ”har formået at forene nationen”, som han havde, og at han ”bragte så meget lys, og med alt lyset vil vi fordrive deres mørke”. Begge forældre er stadig på hospitalet, hvor især moren har været i kritisk tilstand. De kunne derfor ikke deltage i begravelsen.

Det er hjerteskærende at tænke på den unge families skæbne. Parret blev gift sidste år, og nu har de mistet deres barn i et meningsløst og modbydeligt terrorangreb. De er en ud af mange familier på Vestbredden, hvis liv og hverdag er blevet forandret for altid af den palæstinensiske terror mod israelere, som er en stor del af den palæstinensiske nationalfortælling.

 

Terrorister fra Barkan og Ofra fundet

De israelske sikkerhedsstyrker har i cirka to måneder jagtet den terrorist, der dræbte to personer på en fabrik industriområdet Barkan, hvor både ofrene og gerningsmanden arbejdede. Det var tale om en 23-årig mand fra en landsby nær Tulkarem i Samaria. Ifølge efterretningstjenesten Shin Bet var han i gang med at planlægge endnu et terrorangreb. Men i en fælles operation mellem Shin Bet, politiet og militæret (IDF) lykkedes det torsdag at finde ham – ifølge Army Radio i byen Nablus. Da han blev fundet, skød han angiveligt mod de israelske styrker, som skød igen og dræbte den 23-årige terrorist.

Også en af de personer, som stod bag terrorangreb i søndags – hvor den gravide kvinde var blandt ofrene – blev dræbt i går. Den 29-årige Salih Barghouti fra Kobar nær Ramallah blev fundet af de israelske styrker, men angreb soldaterne, som skød og dræbte ham. Derudover lykkedes det at arrestere fire andre, som mistænkes for at være medskyldige. Hamas var tog efterfølgende ansvaret for angrebet. På Twitter skrev terrorgruppen: ”Hamas meddeler med stor stolthed dødsfaldet af vores martyr Salih Omar Barghouti, som stod bag den heroiske gerning i Ofra”.

Salih Barghoutis far og en onkel, Nael Barghouti, blev dømt for mordet på en israelsk soldat i 1978. Nael er den palæstinenser, som har siddet længst tid i et israelsk fængsel i staten Israels historie. Han skal dog ikke forveksles med Marwan Barghouti, som også sidder i israelske fængsel, hvor han afsoner en livstidsdom for mord. Marwan er tilknyttet Fatah - og kommer også fra Kobar. Der er en familierelation langt ude mellem de to familier.

 

Måske en tendens

Efter at der kun har været ganske få terrorangreb på Vestbredden i flere måneder, har der de seneste uger været en negativ udvikling med mange angreb og forsøg på det. De mange militæroperationer i palæstinensiske landsbyer i forbindelse med jagten på gerningsmænd har været med til at puste til ilden. Mange steder er soldater blevet mødt med stenkast og brandbomber.

Mange i bosætterbevægelsen og også partiet Det Jødiske Hjem kræver, at Israel reagerer på angrebene ved at godkende flere huse i bosættelserne og ved at lovliggøre huse, fx i Ofra, som ellers ifølge Højesteret er ulovlige, fordi de er bygget på privat palæstinensiskejet jord.

 

Også i Jerusalem

Det er dog ikke kun på Vestbredden, der har været terror. Tidligt torsdag morgen overfaldt en 26-årig palæstinenser to vagter i Den Gamle By i Jerusalem. Begge kom lettere til skade, inden terroristen blev skudt og dræbt.