Optakt til det israelske valg: Kvinder i israelsk politik

Den israelske valgkamp er nu lidt over halvvejs. Knap to måneder er gået, siden valget blev udskrevet 24. december. Og der er kun godt halvanden måned til valgdagen 9. april.

Som optakt skal vi se lidt på forskellige grene af valghistorikken i Israel. I denne artikel skal det handle om kvinder i Knesset og den israelske regering. Historisk set har der nemlig været en meget stor overrepræsentation af mænd – men de seneste år er der sket en udvikling, som måske vil fortsætte efter det kommende valg.

 
Ayelet Shaked er justitsminister i den nuværende regering. Hun er den blot anden kvindelige justitsminister i Israels historie.

Lidt statistik

Lad os se på tallene, som fortæller, hvor stor indflydelse kvinder har (haft) i israelsk politik.

 

Kvinder i regeringen

 • Israel har kun haft 1 kvindelig premierminister, nemlig Golda Meir. Der er ingen kvindelige kandidater til posten ved det kommende valg.
 • 7 % af staten Israels ministre har været kvinder. 18 ud af 246 ministre. I dag er gennemsnittet i OECD-lande på 30 %.
 • Forsvars-, indenrigs- og finansministerposten har aldrig været besat af en kvinde. Udenrigsministerposten har været besat af Golda Meir og Tzipi Livni.
 • Der har aldrig været mere en 4 kvindelige ministre på samme tid.
 • Den mest magtfulde kvinde i den nuværende regering er justitsminister Ayelet Shaked, som for nylig brød ud af Det Jødiske Hjem og sammen med Naftali Bennet stiftede Det Nye Højre. Hun er den blot anden kvinde, der har været justitsminister.
 • Også Tzipi Hotovely har stor indflydelse. Hun er viceudenrigsminister. Indtil for nylig var premierminister Netanyahu udenrigsminister, og derfor har Hotovely haft temmelig travlt i sin rolle som viceminister.

 

Kvinder i Knesset

 • Antallet af kvinder i Knesset er femdoblet siden 1988 og er lige nu det højeste nogensinde, nemlig 35 (ud af 120).
 • Det er en større andel end i Senatet og Repræsentanternes Hus i USA.
 • De ultraortodokse partier, Shas og UTJ, tillader ikke kvinder at stille op på deres liste.
 • Israel ligger kun en lille smule under OECD-gennemsnittet mht. kvinder i parlamentet.
 • Det venstreorienterede parti Meretz havde som det eneste parti et flertal af kvinder efter det seneste valg i 2015 – nemlig 3 ud af 5. I dag er det dog omvendt med 3 mænd og 2 kvinder i partiets parlamentsgruppe.

 

Halter efter i regeringen

En af konklusionerne, når man ser på tallene, er, at der er en relativt stor forskel på andelen af kvinder i henholdsvis Knesset og regeringen. Mens andelen, der bliver valgt til Knesset, faktisk stemmer nogenlunde overens med gennemsnittet, når man sammenligner med andre demokratiske lande, ja så er der stadig lang vej at gå, hvis man i den israelske regering skal have kvinderne repræsenteret lige så godt som i mange andre regeringer.

Ifølge en rapport fra Israel Democracy Institute fra 2016 ville det være en rigtig god ide at få flere kvinder i Knesset. Deres undersøgelser viser nemlig, at kvinderne på nogle områder adskiller sig fra deres mandlige kollegaer.

For eksempel er de mere aktive, når det gælder lovforslag og andre initiativer inden for uddannelse, sundhed og socialpolitik.

Her ses to grafer fra Israel Democracy Institute, som viser tal fra Israel sammenlignet med tal fra andre lande

Den første graf viser, at Israel over de seneste mange år har nærmet sig mere og mere gennesnittet for OECD-lande. Hvem ved, måske bliver forårets valg det, der får den israelske kurve til at ligge højere end gennemsnitskurven.

 


Kilde: Israel Democracy Institute

 

Den anden graf viser kønsfordelingen i marts 2017 i forskellige landes parlamenter. Den viser, at Israel har relativt få folkevalgte kvinder sammenlignet med andre lande.


Kilde: Israel Democracy Institute.

 

Kommer der flere kvinder i det nye Knesset?

Det er selvfølgelig meget svært at forudse, om det nuværende antal på 35 kvinder bliver forøget.

Flere af partierne har haft primærvalg for at udpege deres spidskandidater. Ser man på det største parti, Likud, er der blot 3 kvinder blandt de 20 øverste på listen. Det er de to kvindelige ministre, Miri Regev og Gila Gamliel, samt viceudenrigsminister Tzipi Hotovely.

En ting, der er sikkert, er, at israelsk politik mister en af de mest markante kvinder nogensinde, nemlig Tzipi Livni, som ikke genopstiller. Livni er, som nævnt, den eneste kvinde, der ud over Golda Meir har haft en af de store ministerposter. Hun var udenrigsminister i perioden 2006-2009.