Optakt til fredsplan: Netanyahu på besøg i Jordan

Mandag var Israels premierminister en tur i Jordan, hvor han mødtes med landets leder, kong Abdullah. Det er længe siden, de to har holdt et officielt møde, og det var da heller ikke annonceret på forhånd. Forholdet mellem Israel og Jordan har siden sommeren 2017 været temmelig dårligt. Her dræbte en israelsk ambassadevagt to jordanere, efter at den ene overfaldt ham med en skruetrækker.

Hvad de to ledere helt præcist talte om, vides ikke. Men det har sandsynligvis handlet om perspektiverne for fred i regionen. At mødet finder sted netop nu, er ikke tilfældigt. Om få dage ankommer Donald Trumps to udsendinge til Mellemøsten. Jason Greenblatt og svigersønnen Jared Kushner besøger Qatar, Saudi-Arabien, Egypten og Jordan – og Israel selvfølgelig. Abbas og de palæstinensiske ledere i Ramallah får dog ikke besøg. De afviser at mødes med amerikanerne, efter at USA’s ambassade rykkede til Jerusalem.

 

Får vi endelig den fredsplan?

Det er meget positivt, at forholdet mellem Jordan og Israel ser ud til at være i bedring. Jordan – og de øvrige lande, som Kushner og Greenblatt skal besøge – bliver sandsynligvis vigtige aktører i den »regionale fredsplan«, som Trump længe har barslet med.

Og nu kommer fredsplanen så – måske. Mange forventer i hvert fald en eller anden form for udspil i forbindelse med det amerikanske besøg. Det bliver meget spændende at se, hvad den amerikanske præsident – sandsynligvis i tæt samarbejde med Netanyahu – har udtænkt. Meget tyder på en plan, som på en eller anden måde skal få lande i regionen til at lægge pres på palæstinenserne – og også i nogen grad Israel – for at få en løsning på konflikten.

Trump er en forretningsmand, og det kunne godt tænkes at være hans tilgang til fredsforhandlingerne. Hvis han kan give noget til – eller presse – de mellemøstlige lande, så de får interesse i en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne, så kan det være en vej at gå. Spørgsmålet er så, om palæstinenserne vil og kan holde fast i deres totale afvisning af USA som fredsmægler. Måske får vi en del af svaret inden længe.