Påskens afslutning bliver som dens begyndelse: Israels byer lukkes ned

I sidste uge var Israel under en særligt restriktiv nedlukning i et lille døgns tid, da påsken blev indledt. Fra tirsdag eftermiddag til torsdag eftermiddag vil landet så igen være lukket yderligere ned. Det skal forhindre folk i at mødes i forbindelse med afslutningen på påsken, som finder sted onsdag aften.

Nedlukningen medfører blandt andet følgende:

  • Det er forbudt at bevæge sig uden for den by, man bor i. I Jerusalem er der yderligere lukket bydelene imellem, så man kun må færdes inden for sin egen bydel.
  • Medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål, må man kun bevæge sig 100 meter væk fra sit hjem. Under de ekstra indskærpede regler fra tirsdag til torsdag er der endnu færre anerkendelsesværdige formål, og der opfordres til, at man kun forlader hjemmet, hvis det er strengt nødvendigt.
  • Supermarkeder er lukket indtil onsdag aften.
  • Offentlig transport er lukket indtil torsdag morgen.

 
Israelerne har fået en god køkultur. Men onsdag er der igen mere eller mindre udgangsforbud i hele landet. (Foto: Leif Toft)

Myndighederne har indsat omkring 9.000 betjente til at sørge for, at borgerne overholder de strenge regler. Påsken er traditionelt en højtid, hvor mange mødes med familien. Men i år må man kun være sammen med dem, man bor sammen med. Det betyder, at mange israelere har måttet markere en af de vigtigste højtider alene.

 

Præsident undskylder efter påskemåltid med datter

Da israelerne altså på noget utraditionel vis indledte påsken onsdag den 8. april, var der dog nogle, som ikke helt fulgte reglerne. Faktisk har både præsident Reuven Rivlin og premierminister Benjamin Netanyahu været kritiseret for at have haft besøg af deres børn.

Rivlin mistede sin kone sidste år, og derfor har han altid besøg af mindst et af sine fire børn under sabbatten og på helligdage. Og i onsdags var det så hans ene datter, der var på besøg. Dette medførte stor kritik, fordi mange jo netop må undvære samværet med deres børn. Det fik Rivlin, som generelt er en afholdt mand, til at skrive en undskyldning på Twitter.

Også Netanyahu havde ureglementeret besøg. På en offentliggjort video kan man se, at han spiser påskemåltid sammen med sin søn Avner på 25 år.

Det er faldet mange for brystet, fordi Netanyahu netop har understreget, at unge skal undlade at besøge deres forældre, hvis de er oppe i årene. Netanyahu er selv 70.

Men i modsætning til præsidenten har Netanyahu ikke undskyldt. Hans kontor har forklaret, at Avner alligevel har været så meget i præsidentens residens, at de praktisk talt bor under samme tag – og dermed skulle have lov at spise sammen.

Men selvom det skulle være tilfældet, mener mange, at premierministeren sender et meget dårligt signal ved at være sammen med sin søn, når så mange israelere netop må undvære fællesskabet mellem børn og forældre, som betyder så meget særligt i påsken.

 

De israelske coronatal

Israel ser ud til at lykkes med at holde antallet af døde nede. Onsdag eftermiddag lyder dødstallet på 126. Lidt mere end 12.000 er registreret smittet. 176 er i kritisk tilstand. Af dem er 132 i respirator.

En del af de døde er beboere på ældrehjem. Især er der fokus på et hjem i Beersheba, hvor 14 er døde – senest en 82-årig, som mistede livet tirsdag. Det er et hjem, som er drevet af Mishan, der bestyrer har flere hjem rundtom i landet. Det forlyder, at politiet har igangsat en undersøgelse af Mishan, fordi der er mistanke om, at de ikke har passet godt nok på deres beboere. Det sker, efter at flere pårørende har henvendt sig til politiet.

 

Håb om snarlig afgørelse på regeringsforhandlinger

Afslutningen på påsken betyder, at Benny Gantz og Benjamin Netanyahu lige nu har sat regeringsforhandlingerne på pause. De regner med at genoptage dem onsdag aften, når påsken slutter.

Mandag aften sagde de i en fælles udtalelse, at forhandlingerne er nået langt, og at de er tæt på en aftale.

Det bliver meget spændende at se, hvad denne aftale indeholder. Lige nu er det meste rygter, men det lader til at være sikkert, at Netanyahu fortsætter som premierminister indtil september 2021, hvor det så er planen, at Gantz overtager posten.

Det bliver blandt andet spændende at se, hvilke partier der kommer med i regeringen. Kan Netanyahu give nok ministerposter til, at højrefløjspartiet Yamina og de to ultraortodokse partier vil være med? De seneste dage og uger har der været dårlig stemning mellem især Netanyahu og Yamina.

Det bliver også spændende at se, om Gantz er gået på kompromis og har tilladt en annektering af Jordandalen og bosættelserne på Vestbredden.

I løbet af torsdag kan du her på siden læse en artikel om den seneste udvikling i regeringsforhandlingerne.