Palæstinenser: Gazas befolkning bliver udnyttet og lever i frygt for Hamas

Beboerne i Gaza lever under ekstremt barske vilkår. Hamas’ terrorangreb på Israel den 7. oktober har medført en krig, der har kostet mange i Gaza livet for dem selv eller deres kære.
Kun lidt slipper ud fra Gaza-striben som ikke enten kommer fra den ene af de to parter, men af og til kommer der vidnesbyrd fra folk, der har et stort lokalkendskab og hverken holder med den ene eller den anden side.
Ét eksempel på dette var et opslag på det sociale medie X den 18. januar fra palæstinensisk-amerikanske Ahmed Fouad Alkhatib. Adskillige medlemmer af hans familie blev dræbt og hans barndomshjem smadret i et israelsk bombardement i december.
I opslaget på det sociale medie fortæller han om, hvad folk fra Gaza taler om på arabisk på twitter. Fem ting, han fortæller, kaster lys over beboernes skrækkelige situation:

Hamas kontrollerer og stjæler nødhjælp

Ved hjælp af sindrige systemer sørger Hamas for at tonsvis af nødhjælp bliver stjålet fra forskellige opmagasineringssteder. Den nødhjælp sælges så videre gennem det Hamas-kontrollerede økonomiministerium til palæstinensere for tårnhøje priser. Hamas tilbyder også afdragsmuligheder til folk, der ikke kan betale for nødhjælpen her og nu. Indtægterne skal finansiere, at Hamas kan reetablere sig efter krigen.
Det anslås, at flere end 200.000 af Gazas beboere lever på grænsen af hungersnød.

Hamas foretrækker kaos frem for lokale sikkerhedsværn

Kriminelle bander og netværk opererer frit i den nordlige del af Gaza og stjæler systematisk fra folk, erobrer nødhjælp og udfører æresdrab. For nogle uger siden foreslog en gruppe af Gazas borgere at oprette lokale sikkerhedsværn til at beskytte lokalsamfundene, men Hamas modsatte sig dette. Alkhatib mener, Hamas var imod de lokale sikkerhedsværn, fordi de frygter, at der skal opstå en konkurrent til Hamas, der i værste fald kunne erstatte dem efter krigen. Derfor tillader de hellere kaos og kriminalitet.

Hamas arbejder på en måde, så folk risikerer at dø af Israels bomber

Alkhatib bemærker, at han er klar over, at dette punkt ofte nævnes af den pro-israelske side som en undskyldning for at fortsætte bombardementet af Gaza. Han mener dog, det står klart fra den arabisksprogede debat på det sociale medie, at Hamas med fuldt overlæg handler på en måde, der både sætter folks liv på spil. Det sker ved, at Hamas undlader at give besked om israelske troppebevægelser eller evakueringsordrer. Formålet er at gøre det svært for den israelske hær at rykke frem og indirekte at lægge pres på Israel ved at kunne fremvise et stort antal dræbte.

Folk i Gaza er bange for Hamas’ sikkerhedspoliti

Befolkningen i Gaza er i flere tilfælde utilfredse med Hamas, men bange for at sige det højt. Hamas’ politi og sikkerhedstjeneste slår nemlig stadig ned på al modstand og forhindrer folk og journalister i at lade deres utilfredshed komme frem. Alkhatib fortæller at befolkningen også er bange for at blive brugt af Israels propaganda til at retfærdiggøre krigen.

Betal 9000 dollars og slip væk til Egypten

Selvom grænsen til Egypten er lukket, kan det lade sig gøre at komme over den alligevel, fortæller Alkhatib. I årevis har man mod betaling kunne slippe over grænsen, og Hamas ikke bare ved dette, men tager også procenter af prisen. Prisen er i øjeblikket 9000 amerikanske dollars pr person.