Palæstinenser kører galt efter stenkast fra Hilltop Youth-bosættere

Det var efter alt at dømme unge bosættere, der onsdag var skyld i, at en 45-årig palæstinenser og hans søn kørte galt på Vestbredden. Bilen rullede rundt, og den 45-årige fik alvorlige skader på hovedet, lød det fra lægerne på Hadassah-hospitalet i Jerusalem. Her blev han fløjet til i helikopter. Hans søn kom lettere til skade.

Ifølge en talsmand for Det Palæstinensiske Selvstyre skete ulykken, fordi gerningsmænd havde kastet sten mod bilen og ramt forruden. Og ifølge israelske Channel 13 var der øjenvidner, der kunne bekræfte, at unge bosættere havde kastet sten i området kort tid forinden.

Det er primært de unge bosættere fra den radikale national-religiøse gruppe Hilltop Youth, der står bag den slags vold, som jævnligt finder sted i området. De bor i bosættelserne, som ligger dybt inde på Vestbredden, og de har et erklæret mål om at indtage så meget af området som muligt. Det er også Hilltop Youth, der ofte etablerer små såkaldte udposter. Det er små huse (ofte barakker eller skure), som er bygget ulovligt på jord, som Israel ikke har givet tilladelse til at bygge på. De er derfor ofte i (voldelig) konflikt med de israelske sikkerhedsmyndigheder.

Der er med andre ord stor forskel på bosættere. Langt de fleste kunne aldrig finde på at ty til vold. Der er tale om en lille yderligtgående mindretal.

 

Stigning i bosættervold

Særligt under olivenhøsten i oktober og november ser man ofte, at de unge fra Hilltop Youth chikanerer palæstinensere. Således også i år, hvor antallet af registrerede voldelige hændelser begået af bosættere ligger på 67. Sidste år var det 42.

Det omfatter blandt andet ødelagte marker og oliventræer samt vold mod palæstinensiske bønder – eksempelvis stenkast.

Udviklingen fik onsdag aften forsvarsminister Benny Gantz til at indkalde til et møde med landets sikkerhedsmyndigheder – politiet, hæren og efterretningstjenesten Shin Bet. De vil sætte yderligere ind for at standse volden, forlyder det.

 

Ulykke spøger stadig

Sidste år mistede en ung mand fra Hilltop Youth livet i forbindelse med optøjer. Han var en del af en gruppe, som kastede sten mod biler. Da politiet ankom, flygtede de unge, og politiet satte efter dem. Biljagten resulterede i, at bilen med den unge mand kørte galt. Siden da har de radikale bosættere været endnu mere vrede på politiet, end de plejer.

Hvis myndighederne optrapper indsatsen for at standse de unge, kan man meget vel forestille sig, at det vil ende i voldelige sammenstød mellem politi og bosættere.

Så sent som natten til onsdag blev der sat ild i en politibil i bosættelsen Kiryat Arba ved Hebron. Man formoder, at branden blev påsat af vrede bosættere.